Bosna i Hercegovina     | 26.12.2018. 17:32 |

Nacrt Budžeta KS za 2019. godinu u iznosu od 928.370.876 KM na Skupštini KS

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 26. decembra (FENA) - Nakon što je izabrana nova Vlada Kantona Sarajevo, zastupnici Skupštine KS na hitnoj sjednici razmatraju Nacrt Budžeta KS za 2019. godinu u iznosu 928.370.876 KM.

Na sjednici će također biti razmatran i Nacrt zakona o izvršavanju Budžeta KS za 2019. godinu, Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Odluku o privremenom finansiranju Zavoda zdravstvenog osiguranja KS za period 01.01.2019. godine do 31.03.2019. godine, kao i Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Odluku o privremenom finansiranju potreba JU "Služba za zapošljavanje KS" za period od 01.01. do 31.03.2019. godine.

Nacrt budžeta je u prethodnoj vladi dva puta povučen sa dnevnog reda, a novoimenovani ministar finansija Amel Kovačević je kazao da je to isti Nacrt koji je prethodna vlada pripremila, te da će u narednom periodu detaljnije razmatrati i mijenjati sadržaj.

U tom smislu su zastupnici Kluba SDA intervenisali da se Nacrt budžeta ne može donijeti po hitnoj proceduri, te kako je iluzorno da je predložen Nacrt u potpunosti isti onako kako ga je prethodna vlada predložila, te da je bukvalno prepisan.

Na to je predsjedavajući SKS Elmedin Konaković pojasnio da se u izuzetnim okolnostima može zakazati hitna sjednica, a upravo je hitna sjednica ta prilika, jer ukoliko ne bude donesen budžet najveće posljedice će imati, prije svega, akademska zajednica, a onda građani, kao i projekti čija je realizacija već u toku.

- Nacrt budžeta je identičan onako kako ga je prethdna vlada predložila, te je neophodno da javna rasprava traje kraće nego inače - rekao je Konaković.

Premjer KS Edin Forto je istaknuo da će kroz javnu raspravu koja će trajati 15 dana Nacrt budžeta biti dograđivan, izmijenjen sa određenim amandmanima zastupnika.

I ranije je bivši ministar finansija Jasmin Halebić rekao da je to do sada najveći planirani budžet u Kantonu Sarajevo, razvojni je, a sredstva će biti korištena i za nastavak realizacije kapitalnih projekata.

Što se tiče prihodovne strane Nacrta budžeta, najveći dio, tj. oko 77 posto, odnosi se na prihode od poreza. U tom dijelu su prihodi od indirektnih poreza koji iznose oko 430 miliona KM, prihodi od poreza na dohodak u iznosu od 144 miliona KM te prihodi od poreza na dobit u iznosu od 128 miliona KM. Te tri pozicije nose glavninu iznosa budžeta i one su u posljednje četiri godine značajno uvećane, a to su pokazatelji rasta privrede u KS i FBiH.

Što se tiče neporeznih prihoda, njihov udio u budžetu je 15 posto ili 140 miliona KM, dok prihodi od tekućih transfera i donacija te primici od zaduženja iznose oko tri posto.

Kada je riječ o rashodovnoj strani, kapitalni budžet će iznositi 150 miliona KM, zaduženja emisijom obveznica od 33 miliona, dok su oko 140 miliona planirana zaduženja na inostranom tržištu koja će biti utrošena najvećim dijelom u projekte saobraćajne infrastrukture.

Planirana su sredstva i za plaće 11.086 uposlenika na Budžetu KS, čiji broj je smanjen za oko 368 osoba, a u Nacrt budžeta ugrađena je osnovica za obračun plaća uposlenika u iznosu od 315 KM. Što se tiče deficita Budžeta, očekivanja su da će on u ovoj godini iznositi 70 miliona KM, odnosno da će biti smanjen za oko 38 posto.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Skupština KS jednoglasno podržala izbor novih laureata priznanja Kantona Sarajevo

Skupština i Vlada KS - Abdulah Sidran će zauvijek biti dio duše Sarajeva

Kolegij Skupštine KS danas o Čamparinoj inicijativi za održavanje tematske sjednice

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta