Svijet     | 26.12.2018. 15:26 |

Isteklo vanredno stanje u Ukrajini

FENA Internet

KIJEV, 26. decembra (FENA) - Vanredno stanje, uvedeno 25. novembra u nekim ukrajinskim regijama nakon što je Rusija zarobila tri ukrajinska broda, isteklo je u srijedu, poručio je predsjednik države Petro Porošenko nacionalnom vijeću sigurnosti.

Porošenko je izjavio u ovom mjesecu kako ne planira produžiti vanredno stanje iza jednog mjeseca kako je prvobitno predviđeno ukoliko ne bude napada velikog obima iz Rusije.

Ukrajinski mornarički brodovi zarobljeni su u Kerčkom moreuzu, između Krima i južne Rusije, prolazu preko koga se kontrolira pristup Azovskom moru, u kome se nalaze i ukrajinske i ruske luke.  

Moskva je saopćila da su brodovi ušli u ruske teritorijalne vode pokušavajući da prođu kroz moreuz bez prethodne najave, ignorirajući naređenja da stanu. Kijev, pak, tvrdi da mu nije potrebna nikakava ruska dozvola za prolaz brodova kroz moreuz. 

Na osnovu vanrednog stanja, Ukrajina je zabranila vojno sposobnim Rusima da uđu u zemlju i ojačala mjere sigurnosti na ključnim lokacijama kao što su nuklearne elektrane i crnomorske luke.

Zapovjednik ukrajinske vojske izjavio je u ovom mjesecu da Rusija gomila snage u blizini granice od augusta i da sada predstavlja najveću prijetnju od 2014., godine kada je anektirala Krim, prenosi Reuters.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Italija potpisuje sporazum s Ukrajinom i UNESCO-om o obnovi katedrale u Odesi

S porodicama iz Ukrajine podijeljena iskustva u pronalasku nestalih osoba nakon rata u BiH

Ukrajina dobila finansijsku pomoć EU od 1,5 milijardi eura

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta