Bosna i Hercegovina     | 26.12.2018. 13:52 |

Lukač: Niko nije iznad zakona, protesti moraju biti prijavljeni

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 26.decembra (FENA) - Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske (RS) Dragan Lukač izjavio je danas da niko ne može biti iznad zakona, pa ni Davor Dragičević, protiv koga se provodi istraga zbog osnova sumnje da je počinio krivično djelo ugrožavanje sigurnosti.

-Ostaje zabrana okupljanja grupe 'Pravda za Davida'. Ako pokušaju da održe skup koji nije odobren, bit će spriječeni. Nikome u RS nije dozvoljeno da napada policiju - rekao je Lukač na vanrednoj konferenciji za novinare, ističući da su oni posljednjim svojim istupima i prijetnjama ugrozili štićene ličnosti, zvaničnike RS-a.

Lukač dodaje da nikome neće biti zabranjeno da izražava mišljenje i protestvuje u skladu s zakonom, ali bez prijetnji i ne ugrožavajući bilo čiji život.

Pozvao je članove grupe "Pravda za Davida“ da zvanično zatraže odobrenje za skup i da ne dozvole da ih neko zloupotrebljava, jer su se u njihove redove, kako dodaje, infiltrirale i osobe iz kriminalnog miljea.

Podsjetio je da su se gotovo devet mjeseci održavali skupovi u centru Banje Luke, koji nikada nisu bili prijavljeni, ali ih MUPRS-a nije zabranjivao, sve dok su bili mirni.

– Međutim, sa tih skupova se poručuju stvari koje, ne samo da imaju prekršajnu, već krivičnu odgovornost – rekao je Lukač.

Također, pozvao je Dragičevića da slučaj stradanja svog sina vrati u nadležnost institucija i da ne nasjeda na one koji, kako kaže, njegovu sudbinu žele da iskoriste za neke druge ciljeve.

Davor je, kaže, dva dana odbijao da primi poziv za razgovor u policiji, zbog sumnje da je ugrozio njegovu sigurnost svojim istupom 17. decembra ispred zgrade Narodne skupštine.

Lukač je dodao da su jučer s gradskog trga uklonjeni predmeti koje su postavili članovi grupe "Pravada za Davida“ te da je izvršen pretres kuće Dragičevića kako bi se uvjerili da ne posjeduje oružje, zbog prijetnji koje je izrekao.

Policija je, kaže, jučer na Trgu Krajine radila svoj posao zakonito, sve do dolaska opozicionih političara, ali i na provokacije i napade, pripadnici MUPRS-a, kako navodi, nisu primijenili prekomjernu silu, iako je poslanik PDP-a Draško Stanivuković oštetio službeno vozilo i napao pripadnike MUPRS-a.

-Među osobama u grupi 'Pravda za Davida' je Željko Dabić, koji je odležao zatvorsku kaznu zbog ubistva i Siniša Straživuk, koji je ležao u zatvoru, zbog više razbojništava i drugi, koji imaju veze s narkoticima. Svi su oni vidjeli da mogu da zloupotrijebe grupu 'Pravda za Davida“ da se svete policiji - ustvrdio je ministar policije.

Kazao je da su neki političari "na morbidan način iskoristili i usmjeravali tu grupu“ za svoje političke ciljeve, apostrofirajući pri tome PDP.

-Čujemo od te grupe prijetnje koje su u suprotnosti sa zakonom, prema najvišim funkcionerima u RS, policajacima, a bez ijednog dokaza za te tvrdnje. Pokušava se fizički izazvati policija, njeno rušenje te fizički ući u objekte koji se posebno obezbjeđuju, kao što je Palata RS-a, gdje je pokušo da uđe Davor Dragičević - ustvrdio je Lukač.

-Donesena je odluka da se više ne može održavati nelegalni skup na gradskom trgu - rekao je Lukač, ističući da je bilo zahtjeva građana Banje Luke da taj prostor "oslobodi“ i da ga ne mogu koristiti.

Jučer je kaže privedeno oko deset osoba, a niko nije povrijeđen.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

U Republici Srpskoj u februaru 31,6 hiljada turista, 1,2 posto manje u odnosu na februar 2023.

Nastavljeno obilježavanje 'dana RS' koji je Ustavni sud proglasio neustavnim

Lendo: Obilježavanjem 9. januara vlast RS-a slavi najteža krivična djela

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'