Bosna i Hercegovina     | 26.12.2018. 13:24 |

Usvojeno nekoliko prijedloga na sjednici Vlade Brčko distrikta BiH

FENA Saopćenje

BRČKO, 26. prosinca (FENA) - Vlada Brčko distrikta BiH na sjednici održanoj u srijedu usvojila je Prijedlog odluke o izmjenama Odluke o kriterijima za odobravanje jednokratne novčane pomoći demobiliziranom branitelju i članovima uže obitelji umrlog demobiliziranog branitelja.

Također, usvojen je i Prijedlog odluke o izmjenama Odluke o Programu utroška sredstava za dodjelu jednokratne novčane pomoći demobiliziranom branitelju i članovima uže obitelji umrlog demobiliziranog branitelja.

Voditelj Službe za braniteljsko-invalidsku skrb Vlade Brčko distrikta BiH Senad Bešić kazao je kako je ovom izmjenom i dopunom ostavljena mogućnost da i član uže obitelji umrlog demobiliziranog branitelja, koji nema redovita mjesečna primanja, može ostvariti jednokratnu novčanu pomoć u stanju socijalne potrebe pod istim uvjetima kao i živi demobilizirani branitelj.

"U praksi to znači da bračni drug, dijete ili roditelj umrlog demobiliziranog branitelja, koji nema nikakva redovita mjesečna primanja do konca ovog tjedna može podnijeti zahtjev Službi braniteljsko-invalidske skrbi i civilnih žrtava rata te ako ispuni uvjete za dodjelu jednokratne novčane pomoći, ostvari pravo za 2018. godinu na ovu vrstu pomoći. Osnovni kriterij je segment koji se odnosi na nezaposlenost, a opći kriterij podrazumijeva da postoji uvjerenje mjerodavnog tijela kojim se potvrđuje pripadnost oružanim snagama", kazao je Bešić.

Vlada Brčkog danas je usvojila i Prijedlog odluke o usvajanju izmjena i dopuna Programa utroška tekućih dotacija u Odjelu za gospodarski razvitak, sport i kulturu za 2018. godinu - III. dio, kao i Prijedlog odluke o odobravanju Programa utroška sredstava tekućih dotacija za razdoblje od 1. siječnja do 31. ožujka 2019. godine u Kabinetu gradonačelnika.

Nakon sjednice Vlade gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić istaknuo je kako je obrazovanje veoma važno područje, naročito u višeetničkim sredinama kakva je Brčko distrikt BiH, te da je na temelju podataka Odbora za zapošljavanje u obrazovanju struktura zaposlenih odgojitelja, nastavnika, stručnih suradnika i suradnika u nastavi na dan 19. prosinca iznosila ukupno zaposlenika 971, a od toga je 458 Bošnjaka, 124 Hrvata, 385 Srba i 4 iz reda ostalih, priopćeno je iz Vlade Brčko distrikta BiH.

"Mi ovdje imamo tu neslužbenu formu 4-4-2 i ono što je problematično u svemu ovom je da se kroz zapošljavanje u 2018. godini taj trend nacionalnog debalansa nastavio i produbljivao, iako smo imali dogovor da ćemo taj debalans ispravljati na način da se on približno dovede na 4-4-2. Kada je zapošljavanje u javnoj upravi u pitanju, Zakon o državnoj službi dopušta gradonačelniku, dogradonačelniku i glavnom koordinatoru, koji su iz reda tri različita naroda, da u slučaju prijedloga odluke o imenovanju kandidata za zapošljavanje mogu intervenirati na način da predlože nekoga iz reda naroda koji je podcijenjen u ukupnom broju zaposlenika. U ovom slučaju, kada je u pitanju obrazovanje, takve mogućnosti nemamo, pa je potrebno je razmišljati o izmjeni zakonskih ili podzakonskih propisa koji to reguliraju", kazao je Milić.

Dodao je kako ovo nije primjedba predstojniku Odjela za obrazovanje te da postoje neki procesi na koje ni sam predstojnik odjela u Vladi Distrikta ne može utjecati.

"Tu smo da jedni drugima ukažemo na eventualne probleme i da zajednički kroz doradu zakonske i druge procedure onemogućimo bilo kakve probleme u funkcioniranju Brčko distrikta BiH. Ono što ja tražim za pripadnike svoga naroda, na isti način sam spreman i razumijem da to trebaju dobiti i pripadnici druga dva naroda", zaključio je Milić.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Pojačan rad stručnih timova u osnovnim i srednjim školama u Brčko distriktu

Jednokratne novčane pomoći uplaćene za 26 porodilja iz općine Centar

Sindikati komunalnih preduzeća u HNK traže isplatu novčane pomoći

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana