Bosna i Hercegovina     | 26.12.2018. 10:28 |

Udruženje inspektora FBiH zalaže se za jednak tretman svih inspektora

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. decembra (FENA) - Udruženja inspektora u Federaciji BiH saopćilo je da štiti interese svih inspektora na nivou Federacije, kantona, grada i općina, iako je "bilo pod velikim pritiskom pojedinih rukovodilaca inspekcija".

Zalaže se, kako se navodi u saopćenju, da inspektori u Federaciji na svim nivoima vlasti moraju imati jednak tretman za posao koji obavljaju i da se usvoji jedan zakon o inspekcijama u FBiH koji bi važio za sve inspektore bez obzira na kojem nivou vlasti obavljali posao inspektora.

Također, Udruženje traži da se ukinu svi ostali zakoni u vezi problematike obavljanja inspekcijskih poslova, jer "je jedan inspekcijski postupak".

- Svi inspektori u FBiH moraju imati jednak dodatak na platu, a ne da neki inspektori imaju 30 posto, neki 20 posto, a neki nemaju nikakav dodatak zbog samovolje rukovodilaca. Samo oni inspektori koji obavljaju svoj posao na terenu trebaju imati dodatak na platu. Svi inspektori moraju imati isti prekršajni nalog, a ne kako je sada da svaki nivo imarazličit prekršajni nalog pa čak i u istom organu - saopćeno je iz Udruženja.

Navode da "svi inspektori na svim nivoima vlasti moraju imaju istu i to najmanje dvaput godišnje obuku u vezi upravnog postupka i još posebno pojedinačno iz oblasti iz koje obavljaju nadzor".

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta