Ekonomija     | 26.12.2018. 08:40 |

U Mercatoru BH d.o.o. Sarajevo potpisan Kolektivni ugovor

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. decembra (FENA) - U Mercatoru BH d.o.o. Sarajevo potpisan je Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavca i radnika.

Kolektivni ugovor su potpisali prokurist Romana Kramar, direktor Ahmet Koštreba, sa jedne strane i povjerenik Sindikalne organizacije Mercator BH d.o.o. Sarajevo Borišić Sadina i predsjednik Samostalnog sindikata PPDIVUT BiH Mehmed Avdagić, sa druge strane.

Potpisnici su konstatovali da su od dolaska Mercatora na prostore BiH u toj kompaniji građeni dobri odnosi Sindikata sa svim akterima u njenom dugogodišnjem djelovanju, a takvi odnosi i socijalni dijalog sa poslodavcem za rezultat su imali visoko međusobno uvažavanje, što je u ranijem periodu dovelo do zaključivanja jednog od prvih kolektivnih ugovora za radnike u sektoru trgovine.

Potpisivanje Kolektivnog ugovora u Mercatoru potvrdilo je dostignuti visok nivo partnerstva Sindikata i poslodavca, koje je neophodno i dalje njegovati i razvijati.

Ovim Kolektivnim ugovorom nastavlja se i dalje izgrađivati broj i nivo radničkih prava kroz socijalni dijalog.

Takav stav, nažalost nije slučaj u mnogim drugim bosanskohercegovačkim kompanijama, gdje je jednostran pristup ovoj politici i da zabrinjava izgrađena svijest kod nekih domaćih poslodavaca, da se pozitivna poslovna etika i moral mogu i trebaju graditi bez sindikata, što je neprihvatljivo za izgradnju demokratskih društava, istakao je Avdagić, saopćeno je iz Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji, vodoprivredi, ugostiteljstvu, turizmu i trgovini BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

PPDIVUT-Ni minimalna plata od 1.000 KM ne bi bila dovoljna za egzistenciju

Sindikat PPDIVUT- Zaštititi radnike koji imaju ugovore na određeno vrijeme

Predstavnici PPDIVUTBiH i povjerenik sindikalne organizacije s Upravom Mercatora

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu