Bosna i Hercegovina     | 25.12.2018. 21:09 |

Civil Rights Defenders osudilo kršenje prava na slobodu okupljanja u Banjoj Luci

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. decembra (FENA) - Međunarodna organizacija za ljudska prava Civil Rights Defenders osudila je poteze vlasti u kojima se ograničava sloboda građana na okupljanje, kao i prekomjernu upotrebu sile do koje dolazilo u više navrata danas tokom privođenja učesnika protesta "Pravda za Davida" i pokušaja da se okupljanje građana u Banjoj Luci spriječi.

Direktor te organizacije za Evropu Goran Miletić naveo je da upotreba sile kakva je danas viđena u Banjoj Luci zabrinjava, jer može značiti potpunu zabranu spontanih okupljanja građana.

- Odgovorne vlasti su dužne da osiguraju apsolutno poštovanje građana na slobodno okupljanje, u skladu s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, kao i s Opštom deklaracijom o ljudskim pravima Ujedinjenih nacija. Pozivamo vlasti da javnosti saopšte razloge za današnja postupanja, uključujući objašnjenja za upotrebu sile, lišavanja slobode, i zabrane prilaska centru Trga Krajina - rekao je Miletić.

Podsjećaju da je policija Republike Srpske danas uhapsila nekoliko osoba povezanih s pokretom "Pravda za Davida" koji mjesecima svakodnevno održavaju na Trgu Krajina u Banjoj Luci tražeći od vlasti da otkriju i uhapse ubice Davida Dragičevića. Također, policija je u nekoliko navrata u toku dana i večeri sprječavala okupljanja građana kako na Trgu Krajina, koji je bio ograđen policijskom trakom kako bi se sprečilo okupljanje građana, tako i u Parku Petra Kočića.

Udruženje/udruga "BH novinari", partner Civil Rights Defenders-a, saopćilo je danas da je jutros priveden i novinar Vladimir Šušak, dopisnik BHT, nakon što je fotografisao jednog od organizatora protesta i oca ubijenog Davida, Davora Dragičevića, kako u kolima Hitne pomoći napušta policijsku stanicu u koju je ranije priveden.

Civil Rights Defenders pozivaju vlasti u BiH da osiguraju da svi predstavnici institucija postupaju uz poštovanje Evropske konvencije o ljudskim pravima kojima su definisana prava na slobodu i sigurnost, i pravo na slobodu okupljanja i udruživanja, kao i preporukama OSCE/ODHR-a i Venecijanske komisije o slobodi okupljanja, koje definišu proporcionalnu upotrebu sile i prava i ulogu medija, saopćeno je iz te organizacije.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Cvijanović osudila napad na povratnicu Ljeposavu Petković iz Vozuće

Priopćenje za javnost Općinskog odbora SDA Stolac

KO SDP-a HNK osudio prijetnje smrću izabranim zastupnicima te stranke

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!