Bosna i Hercegovina     | 25.12.2018. 19:08 |

Građani Banje Luke u crkvenom dvorištu, policija ne dozvoljava blokadu ulice

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 25. decembra (FENA) – Policija je večeras spriječila aktiviste grupe "Pravde za Davida“ da blokiraju ulicu kod pravoslavne crkve u centru Banje Luke.

S policijskih štitovima pripadnici Jednice za podršku potisli su ih u crkveno dvorište, gdje su uzvikivali „Ubice“, "Idite na Kosovo“, „Stanite uz narod“, „Pravada za Davida“...

Okupljeni su palili svijeće tražeći da se otkriju ubice Davida Dragičevića te negodovali na ponašanje policije.

Suzana Radovanović, majka stradalog banjalučkog mladića Davida, pozvala je prethodno građane, koji su se, nakon što su potisnuti od policije iz gradskog parka, okupili u crkvenom dvorištu Hrama hrista spasitelja, da se raziđu.

Radanović je rekla da će se mirno okupiti sutra na istom mjestu.

Ispred hrama Hrista Spasitelja okupljenim se i obratio i lider PDP-a Branislav Borenović, koji je pozvao policiju da pusti na slobodu Davora Dragičevića, te Draška Stanivukovića i Adama Šukala. Iz banjalučke bolnice su saopćili da Stanivukovići nije hospitalizovan, nakon što je pregled i rendgen snimak pokazao uredne nalaze.

Aktivnostima „Pravde za Davida“ i okupljenim građanima pridružio se i predsjednik SDS-a Vukota Govedarica.

Tokom dana bilo je nekoliko naguravanja pripadnika Jedinice za podršku i članova grupe „Pravda za Davida“, koje je policija tokom dana pomjerila s trga, jer nisu imali odobrenje za okupljanje, a potom i iz Parka „Petar Kočić“.

Povrijeđen je jedan policajac, kojeg je nepoznati muškarac udario pesnicom u glavu, prilikom preduzimanja službenih mjera i radnji, nakog čega se udaljio u nepoznatom pravcu.

Policijske snage više ne dozvoljavaju okupljanje aktivistima „Pravde za Davida“ ni na glavnom banjalučkom trgu, gdje su se od aprila održavali skupovi na kojima se tražila istina o stradanju tog banjalučkog mladića.

Njegov otac Davor jutros je priveden, jer nije prihvatio poziv policije i nije se odazvao u vrijeme kada je uskladu sa zakonom pozvan u službene prostorije radi ispitivanja na okolnosti krivičnog djela ugrožavanje sigurnosti ministra policije Dragana Lukača.

Davor Dragičević je tvrdio da je „vrh MUPRS-a umiješan u ubistvo njegovog sina“, a taj slučaj nije rasvijeljen.

I 17. decembra Dragičević je to ponavljao i na protestu ispred Narodne skupštine RS, iznoseći brojne optužbe i prijetnje na račun ministra unutrašnjih poslova RS-a Dragana Lukača i njegove porodice.

Iz policije su pozvali građane da se uzdrže od bilo kakakvog nasilja i narušavanja javnog reda i mira, i da svoje stavove iznose mirno i dostojanstveno, ne ugrožavajući druge.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Šest sindikalnih organizacija danas izlazi na ulice Banje Luke, traže veće plate

Salkić: Trenutna situacija zahtijeva konsolidaciju probosanskih snaga

Okupljeni ispred Suda BiH poručili, cilj protesta borba za istinu i pravdu

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom