Svijet     | 24.12.2018. 23:12 |

Mattis potpisao naredbu o povlačenju američkih trupa iz Sirije

FENA Internet

WASHINGTON, 24. decembra (FENA) - Odlazeći ministar odbrane SAD James Mattis potpisao je naredbu o povlačenju američkih trupa iz Sirije, saopštio je portparol ministarstva u ponedjeljak, prenosi Glas Amerike.

Riječ je odluci Donalda Trumpa koja je bila konkretan povod Mattisove ostavke prošlog četvtka. Potpis koji je bio očekivan, dogodio se dan nakon što je američki predsjednik na Twitteru najvio da će Mattisa zamijeniti dva mjeseca ranije nego što je bilo očekivano, potez na koji se Trump odlučio ljut zbog kritika Mattisa u pismu ostavke, kao i načina na koji su mediji pokrivali ostavku ministra odbrane proteklih dana.

- - Izvršna naredba za Siriju je potpisana - naveo je portparol ministarstva odbrane u e-mailu prosliđenom Reutersu, ne navodeći druge detalje.

Zvaničnici su oprezni u pogledu vremenskog okvira za povlačanje ali bi, kako navodi britanska agencija, ono moglo početi narednih sedmica. Jedan visoki zvaničnik je rekao da se na konkretnom planu povlačenja radi.

Prošle srijede je Trump objavio da se SAD povlače iz Sirije proglasivši pobjedu nad "Islamskom državom", a pozivajući se na čuvanje života američkih vojnika i uštede poreskih obveznika.

Mattis, koji je zagovornik NATO-a, i američkih tradicionalnih saveznika, često je bio na susprotnoj strani od Trumpa, pa se tako zalagao protiv povlačenja iz Sirije.

General Mattis, marinac sa četri zvjezdice, hvaljen je i od strane republikanaca i demokrata, i njegov odlazak je uzrokovao veliku zabrinutost, zbog onoga što mnogi vide kao Trumpov nepredvidljiv samostalan pristup globalnoj bezbjednosti.

U pismu ostavke, Mattis je naveo da će napustiti dužnost ministra odbrane krajem februara da bi omogućio svom nasljedniku da bude potvrđen, te bi on prisustvovao kongresnim saslušanjima i ključnom NATO sastanku.

Ali Trump koji se naljutio zbog pažnje koja je posvećena sadržini Mattisovog pisma-ostavke je u nedjelju objavio da će dosadašnjeg ministra odbrane kao vršilac dužnosti od 1. januara, zamijeniti njegov zamjenik Patrick Shanahan.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

U napadu sumnjivih militanata Islamske države u Siriji 11 ubijenih

Izrael izveo raketne napade na vojne ciljeve kod sirijske prijestolnice Damaska

U izraelskim zračnim udarima u Siriji pogođene regije Damask i Homs

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo