Regija     | 24.12.2018. 14:21 |

Bošnjaci u Hrvatskoj reagirali na Deklaraciju o položaju Hrvata u BiH

FENA Saopćenje

ZAGREB, 24. prosinca (FENA) - Odluka o Proglasu Koordinacije županijskih Vijeća, Vijeća Grada Zagreba i predstavnika za županije bošnjačke nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj (RH) donesena je na elektronskoj sjednici održanoj 21. prosinca u povodu Deklaracije o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini, koja je izglasana od strane Hrvatskoga sabora 14. prosinca.

U Proglasu, među ostalim, piše kako se Deklaracija smatra izravnim miješanjem u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine te da kao takva nije prihvatljiva za Bošnjake u Republici Hrvatskoj.

Također u ovom dokumentu je navedeno kako saborska zastupnica koja predstavlja bošnjačku nacionalnu manjinu nije niti u jednom trenutku zatražila mišljenje ili savjet od bilo kojeg legitimnog predstavnika Bošnjaka u RH te da je glasanjem za Deklaraciju povrijedila interese bošnjačke nacionalne manjine i izgubila legitimitet zastupanja interesa Bošnjaka.

"Smatramo da daljnji nastavak suradnje s uvaženom zastupnicom Erminom Lekaj-Prljaskaj nije moguć uz ovakvu nezainteresiranost u obavljanju časne dužnosti zastupnika u Hrvatskom saboru te dok svoj način rada ne izmjeni pozivamo na bojkotiranje njenog djelovanja kao saborske zastupnice bošnjačke nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj", stoji u Proglasu.

Proglas također poziva sve bošnjačke organizacije u RH da neupućivanjem poziva za sudjelovanje na događajima u organizaciji bošnjačke nacionalne manjine u RH pokažu svoj protest i nezadovoljstvo angažmanom zastupnice Lekaj-Prljaskaj u zastupanju Bošnjaka u RH, priopćeno je iz Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Prvomajski proglas SDPBiH - Za dostojanstvo rada i radnika u BiH

Spahić uputio čestitku i Proglas povodom Međunarodnog dana mira

SPD - BiH se od Daytonskog sporazuma do danas nije nalazila u težoj situaciji

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo