Kultura     | 24.12.2018. 12:15 |

U Sarajevu počeli Dani otvorenih vrata Instituta za historiju

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 24. decembra (FENA) - Organiziranjem Dana otvorenih vrata od 24. do 28. decembra, Institut za historiju Univerziteta u Sarajevu danas svečano započinje obilježavanje 60 godina rada te ustanove.

Direktor Instituta Muhamed Nametak kazao je da su Dani otvorenih vrata idealna prilika da se predstavi rad Instituta, da se popularizuje danas zaboravljena historija, ali i da probude želju kod mladih da se bave tom plemenitom naukom.

Kao centralni događaju obilježavanja 60 godina rada, najavio je  Naučnu međunarodnu konferenciju "Prelomne godine bh. historije" u novembru naredne godine, na kojoj će eminentni stručnjaci koji se bave historijom BiH razgovarati o karakteru preliminarnih događaja koji su oblikovali historiju BiH.  

Istakao je da im je u radu najbitnije suočavanje sa prošlošću na pravilan način iz naučnog aspekta te izbjegavanje svih tabu tema i dodao da su kroz sve projekte do sada izbjegavali politizaciju djelatnosti, što je primjetno u publikacijama koje izdaju.

Saradnik Instituta Sedad Bešlija istakao je da su svjesni mnogih problema u historijskoj nauci u sistemu obrazovanja u BiH, što je upravo i razlog postojanja institucije koja nepristrasno izučava historijsku nauku.

Naglasio je da u Institutu 12 doktora nauka i nekoliko magistara proučavaju historiju BiH, ali i da su u posljednjih deset godina produkovali 68 publikacija.

Institut tokom 2019. godine priprema niz sadržaja kojima će na dostojan način obilježiti 60 godina rada i djelovanja, među kojima su predstavljanje novih naučnih izdanja i organiziranje konferencija.   

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Počelo uređenje Trga Karla Paržika na Marijin dvoru

Glasanje u Sarajevu za parlamentarne izbore u Hrvatskoj

Međunarodni lideri turizma 6. i 7. juna u Sarajevu na samitu 'Otpornost i inovacije'

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana