Svijet     | 23.12.2018. 13:15 |

Car Akihito istaknuo svoju miroljibuvu vladavinu uoči najavljene abdikacije

FENA Internet

TOKIO,  23. decembra (FENA ) - U rijetko emotivnom obraćanju uoči svoje abdikacije koju je najavio za narednu godinu, japanski car Akihito izjavio je da osjeća "duboko olakšanje" činjenicom da je njegova duga vladavina bila popraćena mirom nakon "nebrojenih izgubljenih života" u Drugom svjetskom ratu. 

Akihito, u unaprijed snimljenom govoru povodom obilježavanja njegovog 85. rođendana u nedjelju, također je odao počast japanskom narodu i carici Michiko, prvoj običnoj građanki koja je postala članica carske porodice i koja je bila uz cara 60 godina.

Njegov glas je drhtao dok je govorio o naslijeđu Drugog svjetskog rata, u kome su izgubljeni "nebrojeni životi" i koji je Japan vođen pod čelništvom njegovog ova Hirohita, koji je preminuo 1989.

Akihito je također istaknuo unačaj "ispravnog" učenja mladih ljudi historiji.

- Vjerujem kako je bitno ne zaboraviti da su nebrojeni životi izgubljeni u Drugom svjetskom ratu i da su mir i napredak poslijeratnog Japana izgrađeni na brojnim žrtvama i neumornim naporima japanskog nroda, i mi moramo ispravno učiti toj historiji one koji su rođeni nakon rata - kazao je. 

- Daje mi duboko olakšanje činjenica da je era Heisei (vladavine) pri kraju, i da nije bila obilježena opasnošću rata u Japanu - istaknuo je car.

Tokom svoje vladavine, elokventni Akihito je koristio govore i putovanja kako bi izrazio svoje snažne pacifističke statove, koji su u oštrom kontrastu s agresivnim japanskim ekspanzionizmom tokom vladavine njegovog oca.

Njegovo insistiranje na pamćenju historije također je u oštroj suprotnosti s konzervativnim ideologijama koje pokušavaju prikriti japansko ponašanje tokom rata.

Omiljeni car postat će u narednoj godini prvi član carske porodice koji je abdicirao u više od dva stoljeća.

Njegov najstariji sin, krunski princ Naruhito, preuzet će Tron Hrizantema od 1. maja.

Akihito je kazao da je njegova vladavina bila pokušaj utvrđivanja uloge cara kao "simbola države" u okviru japanskog poslijeratnog pacifističkog ustava, u suprotnosti s Hirohitom, koji je smatran polubožanstvom. 

On se također zahvalio carici Michiko na tome što je uvijek bila uz njega. 

- Dok privodim kraju svoje putovanje kao car, volio bih se zahvaliti iz dubine srca brojnim ljudima koji su me prihvatili i nastavili su mi prižati podršku kao simbolu države - izjavio je on glasom koji je drhtao.

- Također sam istinski zahvalan carici, koja i sama dolazi iz naroda, ali je izabrala da korača ovim putem sa mnom i nastavlja da s dubokom predanošću služi i carskoj porodici i narodu Japana - izjavio je odlazeći japanski car, prenosi AFP. 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

SAD i Japan dogovorili jačanje vojne saradnje zbog napetosti s Kinom

Kinefuchi - Bašić: Jačanje međunarodne saradnje i partnerstva u borbi protiv nelegalnih aktivnosti

Japan izdao upozorenje za evakuaciju nakon snažnog potresa, očekuje se cunami

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana