Svijet     | 22.12.2018. 20:14 |

Protest 'Žutih prsluka' - Privedeno 65 osoba u Parizu

FENA Internet

PARIZ, 22. decembra (FENA) - Tokom protesta "Žutih prsluka" u Parizu privedeno je najmanje 65 osoba. 

Nekoliko grupa "žutih prsluka" pozvalo je na proteste širom Francuske šestu subotu zaredom, ali je odziv opao, vjerovatno zbog Božićnih i Novogodišnjih praznika.

Ipak, u Parizu je na ulice izašlo oko 800 osoba, podaci su sigurnosnih snaga. Policija je intervenisala suzavcem i pendrecima u cilju sprečavanja demonstranata da dođu do sigurnosnih tačaka u ulici De L'Arcade, javlja agencija Anadolija. 

Protesti nisu održani u ulici Champs Elysees, a odziv je bio mnogo manji od očekivanog i na protestima ispred palate Versailles.

Jedna grupa demonstranata šetala je od crkve Montmartre do trga Opera. Uzvikivali su slogane protiv predsjednika zemlje Emmanuela Macrona. Zbog protesta u tom dijelu Pariza s vremena na vrijeme je bio otežan i saobraćaj, a vozači su sirenama pružali podršku "Žutim prslucima".

Od sinoć do danas blokirano je oko 200 puteva u Francuskoj. Demonstranti su najavili i blokadu prelazaka kamiona na granici s Belgijom, Italijom, Španijom i Njemačkom.

Prema podacima sigurnosnih snaga, na protestima u Parizu učestvovalo je oko 800 osoba, a privedeno je najmanje 65. Među privedenim je i Eric Drouet, jedno od poznatih imena žutih prsluka.

Sinoć je još jedna osoba izgubila život tako da je broj mrtvih povećan na deset. Dosad je privedena 4.341 osoba, a povrijeđeno više od 1.000.

Stotine demonstranata okupilo se danas i ispred kuće francuskog predsjednika Emmanuela Macrona u Touquetu na sjeveru zemlje.

"Žuti prsluci" od 17. novembra u mnogim gradovima, uglavnom u prijestolnici Parizu, organizuju masovne proteste.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Francuska spremna da nastavi s finansijskom pomoći za UNRWA

Francuska se zalaže za veće ograničavanje uvoza prehrambenih proizvoda iz Ukrajine

Nove demonstracije farmera u Briselu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo