Bosna i Hercegovina     | 22.12.2018. 20:28 |

VKBI obilježio 26. godina od osnivanja

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 22. decembra (FENA) - Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) večeras je u sarajevskoj Vijećnici svečano obilježilo 26. godišnjicu osnivanja i uručilo priznanja najzaslužnijim laureatima Vijeća za 2019. godinu.

Visoke zvanice pozdravio je predsjednik VKBI-a predsjednik Organizacionog odbora VKBI Edhem Bičakćić koji je, govoreći o perspektivi tog vijeća, kazao da VKBI treba da objedini sve Bošnjake na prostoru bivše Jugoslavije, te da će jačati kulturne veze i povezanost s maticom.

- U buduće ćemo značajnije uključiti i našu dijasporu jer je ona vrlo važan i jak potencijal koji je ponekad zaboravljen od državnih institucija koje nemaju svoje institucije koje bi vodile brigu o svim građanima -  istakao je Bičakćić.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka ukazao je na važnost VKBI-a koji je osnovan 1992.godine "u kritičnom trenutku za Bosnu i Hercegovinu i Bošnjake, što je bio historijski čin".

Izrazio je uvjerenje da će institucija VKBI biti još jača i objediniti sve Bošnjake bivše Jugoslavije i dijasporu.

Predsjednik VKBI-a Nedžad Mulabegović je rekao da se posebnost tog vijeća, te kakav status ima u BiH, ogleda u činjenici da su unatoč političkim i ideološkim razlikama uspjeli opstati na okupu kao skupina individua koja promišlja isključivo „svojom glavom“.

- Razlog je u biti veoma jednostavan – Vijeće je otvorena platforma, gdje je svako mišljenje dobro došlo, gdje se diskusije, razgovori i savjetovanja vode na bazi argumenata i činjenica, koje imaju naučnu i stručnu podlogu, i gdje je interes zajedničkog iznad ličnog, pojedinačnog, interesa - istakao je Mulabegović.

Izrazio je uvjerenje da ukupnost onoga što Bosna i Hercegovina jeste, apsolutno može biti paradigma onoga čemu suštinski, barem deklarativno kroz dokumente, teži Europska unija i Vijeće Evrope.

Večeras su uručena su priznanja laureatima Vijeća za 2019. godinu i zahvalnice Bošnjačkom nacionalnom vijeću iz Srbije/Sandžaka, Bošnjačkom vijeću u Crnoj Gori, Mirvadu Kuriću i Avdi Huseinoviću.

Plakete Vijeća, posthumno su dodijeljene porodicama rahmetli Safeta Isovića, Isnama Taljića, Ibrahima Pašića, Lamije Hadžiosmanović i Nedžada Ibrišimovića.

Također, Plakete Vijeća dodijeljene su akamedicima i profesorima Abdulahu Šarčeviću, Enesu Kariću, Esadu Zgodiću, Galibu Šljivi i Avdi Sofradžiji, dok je posebno priznanje Počasni član Vijeća dodijeljeno Nijazu Hastoru.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici bošnjačkih organizacija i institucija iz BiH, Crne Gore, Srbije-Sandžaka, Hrvatske, Makedonije i Kosova, prijateljskih organizacija iz BiH s kojima Vijeće sarađuje, predstavnici državnih institucija iz BiH, bivši ministar vanjskih poslova BiH Haris Silajdžić, predstavnici akademske zajednice, ličnosti iz javnog, političkog i kulturnog života BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

O značaju referenduma i nezavisnosti BiH na naučnoj konferenciji govorila istaknuta akademska imena

VKBI - Vlada FBiH hitno treba riješiti imenovanje upravljačkih struktura KCUS

Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca dobilo nove članove iz reda akademske zajednice

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom