Bosna i Hercegovina     | 21.12.2018. 13:20 |

VMBiH - Dodatnih milion eura za povratak izbjeglica

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. decembra (FENA) - Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog drugog amandmana na Sporazum o grantu između Razvojne banke Vijeća Evrope i Bosne i Hercegovine u vezi s Regionalnim stambenim programom i u vezi s drugim potprojektom u okviru Programa stambenog zbrinjavanja u Bosni i Hercegovini s Osnovama za zaključivanje navedenog amandmana.

Budući da su troškovi drugog potprojekta u okviru Državnog projekta stambenog zbrinjavanja "Osiguravanje stambenih rješenja za 780 domaćinstava za povratak i reintegraciju ili lokalnu integraciju u BiH" veći od prvobitno procijenjenih, Skupština donatora odobrila je povećanje iznosa granta za 1.000.000 eura, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Sredstva će biti korištena za projektiranje 235 kuća i projektiranje/revidiranje projekata za 380 stanova i mjere tehničke održivosti za izgradnju/obnovu infrastrukture električne energije i vodosnabdijevanja koja se ne nalazi na lokaciji u okviru potprojekata.

Ovim će se u okviru potprojekta osigurati pomoć po principu „ključ u ruke“ za 750 izbjeglih, interno raseljenih i povratničkih porodica (370 u FBiH i 380 u RS), te izgradnje, proširenja 30 kuća za lokalnu integraciju izbjeglica iz Hrvatske.

Vijeće ministara BiH zadužuje Ministarstvo finansija i trezora BiH da Prijedlog drugog amandmana uputi Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru sa prijedlogom da se za potpisnika odredi ministar finansija i trezora BiH.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Odluke i zaključci sa sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine

Tegeltija, Bevanda i Cikotić sastali se s Varhelyijem

Tegeltija uputio telegram saučešća premijeru Zaevu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu