Bosna i Hercegovina     | 21.12.2018. 13:30 |

Sa sjednice Vijeća ministara BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. decembra (FENA) - Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici usvojilo je informaciju Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH „Analiza stanja na tržištu mlijeka i mliječnih proizvoda u Bosni i Hercegovini za period 2014. – 2017. godina i januar – juni 2018. godine“ te je zadužilo Ministarstvo da prati stanje na tržištu mlijeka i mliječnih proizvoda i jednom godišnje izvještava Vijeće ministara BiH.

Prema informaciji, mljekarska proizvodnja je strateška grana poljoprivrede u Bosni i Hercegovini i osnov razvoja ovog sektora s obzirom na to da između 12.000 i 14.000 poljoprivrednih proizvođača proizvodi mlijeko za tržište ukupne vrijednosti od oko 300 miliona KM na godišnjem nivou. Obustavljanje izvoza na hrvatsko, a samim tim i na evropsko tržište negativno se odrazilo i na poslovanje prerađivača mlijeka. Pozitivni pomaci ostvareni su krajem 2015. godine dobijanjem dozvole za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda na tržište EU za 4 mljekare iz BiH, jer je Evropska komisija potvrdila da je kontrolni sistem sigurnosti hrane u Bosni i Hercegovini, uspostavljen u skladu sa zahtjevima EU, operativan i efikasan. Ujedno je omogućen i transport kopnenim putem preko teritorije EU na potencijalno značajna tržišta Republike Turske i Ruske Federacije. U 2016. godini taj broj je povećan, tako da sada 11 mljekara izvozi mlijeko u EU.

Ukupna proizvodnja sirovog mlijeka u 2017. godini u BiH iznosila je 682 miliona litara. Ukupna vanjskotrgovinska razmjena mlijeka i mliječnih proizvoda u 2017. godini iznosila je 217 miliona KM, od čega je udio uvoza u ukupnom prometu iznosio 65%, a udio izvoza oko 35%. Izvoz mlijeka u četiri posljednje godine bilježi pozitivna kretanja i u protekle dvije godine (2015. - 2017.)  povećan je za 25%.

  

INFORMACIJA O KORIŠTENJU SREDSTAVA TEKUĆE REZERVE

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju o raspodjeli i korištenju sredstava tekuće rezerve za period I – IX 2018. godine koju je pripremilo Ministarstvo finansija i trezora BiH.

Zakonom o Budžetu za 2018. godinu planirana su sredstva rezerve u iznosu 2.269.000 KM, od kojih se 1.729.000 KM odnosi na planirana sredstva iz tekuće rezerve na osnovu odluka Vijeća ministara BiH, 360.000 KM odnosi se na plan interventnog korištenja tekuće rezerve na osnovu pojedinačnih odluka članova Predsjedništva BiH, te iznos od 180.000 KM na plan interventnog korištenja tekuće rezerve na osnovu pojedinačnih odluka predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i njegovih zamjenika.

U prvih devet mjeseci ove godine iz  tekuće rezerve odobreno je ukupno 1.172.811 KM. Iznos od 731.811 KM odnosi se na odobrena sredstva data na raspolaganje po odlukama Vijeća ministra BiH, 291.000 KM  odobreno je za interventno korištenje tekuće rezerve na osnovu pojedinačnih odluka članova Predsjedništva BiH, a 150.000 KM odnosi se na interventno korištenje tekuće rezerve na osnovu pojedinačnih odluka predsjedavajućeg VMBiH i njegovih zamjenika. U okviru ostatka sredstava tekuće rezerve, u iznosu 1.483.490,40 KM nalaze se i 387.301,40 KM  odobrenih, ali nerealiziranih.

 

SPORAZUM O SOCIJALNOJ SIGURNOSTI SA ŠVICARSKOM

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog odluke o ratifikaciji Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Švicarske Konfederacije o socijalnoj sigurnosti i Administrativnog sporazuma o provedbi Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Švicarske Konfederacije o socijalnoj sigurnosti.

Ovim sporazumom državljani jedne države ugovornice, kao i članovi njihovih porodica, izjednačeni su sa državljanima druge države ugovornice u svojim pravima i obavezama koje proizlaze iz pravnih propisa druge države ugovornice. Države ugovornice preuzimaju brigu o socijalnoj sigurnosti državljana u zavisnosti od njihovog mjesta prebivališta. Stupanjem na snagu ovog sporazuma stavlja se van snage Konvencija o socijalnom osiguranju između FNRJ i Švicarske iz 1962. godine.

Zaduženo je Ministarstvo civilnih poslova BiH da Prijedlog odluke o ratifikaciji uputi Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru.

 

TRAJNI SMJEŠTAJ INSTITUCIJA BiH

Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o rasporedu kancelarijskog prostora za smještaj institucija Bosne i Hercegovine u Istočnom Sarajevu.

Odlukom se utvrđuje raspored 1.062,93 m² kancelarijskog prostora u Istočnom Sarajevu za Institut za standardizaciju BiH, Agenciju za nadzor nad tržištem BiH i Službu za poslove sa strancima, čime se osigurava trajni smještaj ovih institucija. Preseljenjem navedenih institucija u nove prostore ostvarit će se  ušteda u Budžetu institucija BiH od 122.400 KM na godišnjem nivou.

Vijeće ministara zadužilo je Institut za standardizaciju BiH, Agenciju za nadzor nad tržištem BiH i Službu za poslove sa strancima da se do kraja tekuće godine presele u nove prostorije.

 

UTVRĐENA CARINSKA TARIFA ZA 2019. GODINU

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, donijelo je Odluku o utvrđivanju carinske tarife za 2019. godinu.

Carinska tarifa za 2019. godinu obuhvata nomenklaturu roba koja je u skladu sa Harmoniziranim sistemom i sa Kombinovanom nomenklaturom koju koristi Evropska unija, oznake za posebne zahtjeve države i dodatne šifarske oznake, carinske stope koje se primjenjuju na robu obuhvaćenu nomenklaturom, preferencijalne carinske stope u skladu sa međunarodnim sporazumima koje je Bosna i Hercegovina zaključila sa određenim zemljama ili grupama zemalja, kao i tarifne kvote.

 

UTVRĐEN NAJMANJI IZNOS SREDSTAVA ZA IZDRŽAVANJE STRANCA

Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o najmanjem iznosu sredstava potrebnom za izdržavanje stranca za vrijeme namjeravanog boravka u Bosni i Hercegovini.

Najmanji iznos sredstava kojima stranac mora raspolagati kod ulaska u BiH za 2019. godinu je 150 KM za svaki dan namjeravanog boravka u BiH, ili protuvrijednost u stranoj konvertibilnoj valuti.

 

ODLUKA O PRIMJENI RESTRIKTIVNIH MJERA

Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o uvrštavanju fizičkog lica na listu označenih lica prema kojima će se primjenjivati restriktivne mjere. Ovom odlukom na listu označenih lica prema kojima će se primjenjivati restriktivne mjere iz člana 4. Zakona o Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju uvrštava se: Mirsad (Ismet) Kandić.

Za provedbu Odluke zaduženo je Ministarstvo sigurnosti BiH. (kraj)

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Susret Krišto-Sattler: Europski put nema alternativu, BiH treba snažnu potporu EU

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija čestitao Ramazanski bajram

Održana sjednica Vijeća ministara BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo