Svijet     | 20.12.2018. 23:02 |

Rumunska vlada preživjela glasanje o nepovjerenju

FENA Internet

BUKUREŠT, 20. decembra (FENA) - Rumunska socijaldemokratska Vlada očekivano je preživjela glasanje o nepovjerenju u četvrtak, dan nakon rumunskog preuzimanja predsjedanja Evropskom unijom, a domaći i strani kritičari zabrinuti su zbog vladinih mjera koje dovode u pitanje nezavisnost pravosuđa.

Vladajući socijaldemokrati od dolaska na vlast početkom 2017. godine, nastoje promijeniti zakone te smijeniti glavne tužitelje i suce, zbog čega je nezavisnost pravosuđa pod pritiskom u istočnoj članici Evropske unije.

Promjene u kaznenom zakonu i drugim zakonima u Rumuniji, uzrokovale su pojačanu kritiku Evropske komisije.

Socijaldemokratskog vođa Liviu Dragneaua, koji je osuđen na uvjetnu kaznu zbog izborne prevare, a protiv njega je također podignuta optužnica zbog zloupotrebe položaja, smatra se stvarnim šefom Vlade.

Dragnea pritišće Vladu premijerke Viorice Dancilu na izmjene zakona, uključivo izvanredne ukaze kojima bi se odobrila amnestija i oslobađanje od služenja zatvorske kazne. 

Centristička opozicija koja je u parlamentu pokrenula glasanje o nepovjerenju, rekla je da su socijaldemokrati i njihov liberalni koalicijski partner ALDE prijetnja vladavini prava i ekonomskoj stabilnosti u jednoj od najkorumpiranijih država Evropske unije, prenosi Al Jazeera Balkans.

"Svaki sat potrošen s Dragneauom i Dancilom na vlasti prijetnja je Rumuniji", rekao je Dan Barna, vođa opoziciong Saveza za spas Rumunije.

"Glasanje nije politička borba, već glasamo o budućnosti naše djece", dodao je.

Samo je 161 zastupnik podijeljene opozicije glasao za opoziv Vlade, a potrebna su 233 da bi se sakupila potrebna natpolovična većina u parlamentu.

"Neću odstupiti zato što sam sigurna da je Rumunija na pravom putu i da Rumuni cijene mjere koje provodimo", rekla je Dancila zastupnicima.

Vlada je u utorak obznanila plan, po kojemu će se u januaru uvesti oporezivanje imovine banaka, ograničiti cijene goriva, porez za energetske i telekomunikacijske tvrtke te bi Rumuni imali mogućnost povlačenja iz obaveznih privatnih penzionih fondova.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Plenković: Rafalei će idućih 40-ak godina štititi hrvatsko nebo

Šečibović: Planirano izdvajanje više sredstava za Prokoško jezero (VIDEO)

KSB: Vlada planira sredstva za pokriće štete poljoprivrednicima uzrokovane snijegom i mrazom (VIDEO)

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu