Bosna i Hercegovina     | 20.12.2018. 16:34 |

Članovi Kolegija Predstavničkog doma PSBiH razgovarali sa Wigemarkom

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. decembra (FENA) - Predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Borjana Krišto i njen zamjenik Nebojša Radmanović danas su na sastanku sa šefom Delegacije i sprecijalnim predstavnikom Evropske unije u BiH Lars-Gunnarom Wigemarkom izrazili uvjerenje da će, u saradnji sa institucijama EU, u ovom četvorogodišnjem mandatu biti napravljeni značajni iskoraci na evropskom putu BiH. 

U tom cilju, ukazali su na činjenicu da u BiH postoji opšti i institucionalni konsenzus u vezi sa procesom evropskih integracija.  

Wigemark smatra da će biti nastavljena dobra saradnja Delegacije EU u BiH i PSBiH, te očekuje da će proces formiranja vlasti na svim nivoima teći bez smetnji, kao i da će predstavnici vlasti tražiti i nalaziti kompromisna rješenja u vezi sa svim spornim pitanjima.

Po njegovim riječima, naredna godina bit će važna za proces evropskih integracija BiH, te je apelovao da se ubrza davanje odgovora na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije i da profunkcioniše Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) između Evropskog parlamenta i PSBiH.

Članovi Kolegija Predstavničkog doma ukazali su na potrebu poštivanja Ustava BiH, kako u vezi sa predstavljanjem BiH u institucijama EU i načinom donošenja odluka unutar POSP-a tako i prililikom usvajanja izmjena Izbornog zakona BiH, saopćeno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

EU postigla dogovor o produženju bescarinskog režima za ukrajinske poljoprivredne proizvode

Otvorene nove prostorije Općinskog suda u Zenici, EU izdvojila dva miliona eura

Nikšić: BiH zaslužuje da bude dio evropske priče (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo