Bosna i Hercegovina     | 20.12.2018. 15:02 |

Većina u Općinskom vijeću Bugojno izglasala budžet za 2019.

FENA Mevlida Ridžal

BUGOJNO, 20. decembra (FENA) - Prijedlog budžeta Općine Bugojno za 2019., u iznosu od 7.687.000 KM, usvojen je na 13. sjednici Općinskog vijeća, koja je održana danas u tome gradu.

Za budžet, koji je u odnosu na predloženi Nacrt veći za 221.000 KM, glasalo je deset vijećnika SDA, tri vijećnika HDZ-a, i dva nezavisna vijećnika.

Zbog nezadovoljstva, kako su rekli, načinom trošenja budžetskih sredstava, jedan broj vijećnika odlučio je da ne sudjeluje u glasanju o tom strateškom dokumentu.

Tako se o Prijedlogu budžeta Općine Bugojno za iduću godinu nisu željeli izjasniti samostalni vijećnici, te vijećnici SBB-a i SDP-a.

- Nismo podržali budžet, jer je odraz želje vladajuće većine koja je, na ovaj način, udovoljila samo apetetu svojih stranačkih ljudi. Totalno se skrenulo sa stvarnih potreba građana, koji su nas izabrali da ih ovdje predstavljamo - kazala je predsjednica Kluba vijećnika SDP-a Vedrana Kisić-Alagić.

Zamjerila je predlagaču budžeta što Općinskom vijeću nisu dostavljeni na uvid izvještaji o izvršenju budžeta za tri kvartala ove godine, te isti izvještaji unazad nekoliko godina.

- Kako možemo raspravljati o budžetu i usvajati ga, ako nemamo ove izvještaje? Budžet nije ničija privatna kasa. To je novac koji pripada svima nama, pa tako mora biti i trošen na transparentan način - naglasila je.

Kako je kazao predsjednik Kluba vijećnika SBB-a Đemal Bilanović, taj klub se „nije želio izjašnjavati o budžetu, jer on nije urađen na zakonit način“.

- Budžet je napravljen isključivo zbog interesnih skupina SDA, HDZ, načelnika Bugojna i političku grupu, koja je vezana oko njega - kazao je.

Dodao je da SDA i HDZ zajedno imaju 14 vijećnika pa tako i natpolovičnu većinu, te da bi upravo oni „trebali vratiti Općinsko vijeće u zakonske okvire“.

Zadovoljni usvajanjem budžeta prije početka 2019. bili su čelni ljudi OV-a, predsjedavajući Igor Vrljić i njegov zamjenik Salih Gurbeta.

- Po meni je budžet realan, i predstavlja dobru polaznu ocjenu za rad u idućoj godini. Drago mi je da je budžet usvojen do nove godine, što se u prethodnim mandatima rijetko dešavalo - kazao je Gurbeta.

Na sjednici nije dozvoljeno da se prisutnima obrati pomoćnik načelnika Sead Karahodžić, unatoč insistiranju pojedinih vijećnika da bude udovoljeno njegovom zahtjevu.

Karahodžić se, naime, već izvjesno vrijeme spori s bugojanskim načelnikom Hasanom Ajkunićem, ukazujući na navodnu nezakonitost u njegovom radu.

- Mislim da mi, kao Vijeće, ne trebamo ulaziti u njihove osobne sukobe. Postoje institucije države, koje trebaju rješavati to pitanje. Nismo mi ni tužilaštvo, ni ničiji advokatski tim, ni sudstvo, da donosimo neku presudu. Ukoliko ove institucije donesu određene akte, onda će se Općinsko vijeće o njima i očitovati, a do tada nema potrebe za to - istaknuo je predsjedavajući Igor Vrljić.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Koordinacija udruga očekuje potvrdu optužnice i uhićenje Mlaće, Cikotića i Granića

Cvitanović o samoubojstvu zaštićenog svjedoka: Ozbiljan propust istražnih i pravosudnih organa

Čović i Filipović u posjetu stranačkom vodstvu Uskoplja i Bugojna

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo