Ekonomija     | 20.12.2018. 14:57 |

Softić: Stvoreni preduslovi za ekonomski rast, neophodan nastavak reformi

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 20. decembra (FENA) - Tokom godine na izmaku, ali i ranijih godina, stvoreni su preduslovi za rast ekonomske aktivnosti u BiH u 2019. godini, ali je neophodan nastavak provođenja strukturalnih reformi - istaknuto je danas u Centralnoj banci BiH (CBBiH) prilikom novogodišnjeg susreta s novinarima.  

Guverner Centralne banke BiH Senad Softić je kazao da je ekonomska aktivnost u BiH u prvih šest mjeseci ove godine, prema prelimirarnim podacima, viša u odnosu na isti period prošle godine.

Neke neophodne reforme su provedene, omogućen je izvoz novih roba na tržište EU i druga tržišta i stvoreni uslovi za nastavak infrastrukturnih investicija u zemlji. Na ruku nam je, kaže guverner CBBiH, išao i privredni oporavak u zemljama koje su glavni trgovinski partneri.

Međutim, napominje Softić, da li će ekonomska aktivnost biti intenzivirana u odnosu na dosadašnje trendove, što je svakako poželjno, ovisi o dinamici nastavka provođenja strukturalnih reformi.  

Guverner je istakao da će Centralna banka BiH nastaviti da vodi stabilnu monetarnu politiku, te da će ovu godinu, kao što je to bio slučaj i ranije, završiti uspješno i pozitivno, a prioritet ostaje stabilna konvertibilna marka i stabilno investiranje u devizne rezerve.

U ovoj godini Centralna banka BiH obilježila je 20 godina konvertibilne marke i tim povodom štampana je prigodna poštanska markica i koverta,  te održana stručna konferencija posvećena budućnosti gotovog novca.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

CBBiH - Ukupna novčana masa na kraju februara 2024. iznosila 35,98 milijardi KM

Anketa CBBiH - U ovoj godini ipak blagi pad inflacije u odnosu na 2023.

CBBiH-Za pridruživanje SEPA-i potrebno ispuniti veliki broj uslova i kriterija definisanih aktima EU

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'