Bosna i Hercegovina     | 20.12.2018. 14:00 |

Mostarska Gimnazija dobila STEM labaratorij

FENA Mladenka Krilic

MOSTAR, 20. prosinca (FENA) - U Gimnazija Mostar u četvrtak je otvoren drugi STEM laboratorij od ukupno 12 laboratorija koji će biti otvorene u bh. osnovnim i srednjim školama u okviru realizacije projekta "Unaprjeđenje osnovnog učenja i obrazovanja u BiH" (ENABLE BiH), kojeg provodi organizacija Save the Children uz potporu USAID-a.

- Ovo je ujedno prvi STEM laboratorij za srednje škole u BiH, a u projektu za dobivanje tih laboratorij su i osnovne škole 'Zalik' i 'Petar Bakula' - kazao je ministar obrazovanja, znanosti, kulture i športa u Vladi Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Rašid Hadžović.

Po njegovim riječima, cilj Ministarstva obrazovanja HNŽ-a je da se učenici na kvalitetan način pripreme za izazove u budućnosti te da steknu vještine potrebne za ekonomiju, odnosno tržište rada.

STEM je skraćenica za znanost, tehnologiju, inženjering i matematika, a cilj projekta je da se ti predmeti podučavaju u svim svojim različitim disciplinama na integriran i sveobuhvatan način.

- Ovakav način učenja i poučavanja u nastavnom procesu je novina i potiče na cjelovito učenje. Ovim projektom povezuju se predmeti matematika, fizika, biologija, kemija, informatika i geografija, koji nekim učenicima mogu biti nezanimljivi, a STEM laboratorij je prilika da učenici uvide značaj spomenutih disciplina i učini ih interesantnijima - kazao je direktor Gimnazije Mostar Haris Idriz.

On je zahvalio svima koji su prepoznali mostarsku Gimnaziju kao školu koja će kvalitetno raditi na projektu, odnosno učenicima prenijeti osnove informacije STEM-a, zajedno s profesorima i svim suradnicima te škole.

Direktorica organizacije Save the Children za sjeverozapadni Balkan Andrea Žeravčić pojasnila je da će se u 12 škola u Bosni i Hercegovini provoditi integrirano STEM podučavanje.

- Nakon dvije godine rada na operativnom nastavnom planu za STEM i edukaciji nastavnika, druga faza projekta proširuje se na 12 pilot škola u Bosni i Hercegovini koje uvode STEM podučavanje u učionice, počevši od otvaranja dva STEM laboratorija u dvije STEM model škole u Sarajevu i Mostaru - kazala je Žeravčić.

Provedba projekta "Unaprjeđenje osnovnog učenja i obrazovanja u Bosni i Hercegovini (ENABLE BiH)" započela je u rujnu 2016.

ENABLE BiH namjerava osigurati da učenici i učenici u BiH ovladaju ključnim kompetencijama neophodnim za sudjelovanje u ekonomiji zasnovanoj na znanju te postanu nositleji ekonomskog razvoja u budućnosti, postavljajući temelj za unaprjeđenje ishoda učenja u području matematike, prirodnih znanosti, tehnologije i informatike.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Priopćenje za javnost ŽO HDZ-a 1990 HNŽ-a

HDZ1990: Vlada HNŽ-a i resorno ministarstvo odgovorni za 'katastrofalno stanje u obrazovnom sustavu'

Dogovor o poboljšanju odgojno-obrazovanog rada u osnovnim i srednjim školama ZDK

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu