Bosna i Hercegovina     | 20.12.2018. 11:17 |

Potpisan koalicioni sporazum Građanskog bloka u BPK Goražde

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 20. Decembra (FENA) – Sedam stranaka okupljenih u Građanski blok potpisali su danas koalicioni sporazum o zajedničkom djelovanju u Skupštini Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde. U skladu sa sporazumom, skupštinsku većinu činit će trinaest poslanika iz Nezavisne bosanskohercegovačke liste (NBL), SDP-a, DF-a, SBB-a, Naše stranke, Nezavisnog bloka, Goraždanske priče te A-SDA koja će sporazum potpisati naknadno.  

Koalicioni sporazum sadrži 74 tačke kroz koje su definisani principi zajedničkog djelovanja, zakonski i podzakonski akti, mjere i inicijative koje će ova većina poduzeti u toku svog mandata.

- Ovo je sporazum osam stranaka koje su vodile pregovore u prethodnom periodu i danas smo finalizirali taj naš proces. Sve stranke su pristale na ovaj sporazum i vjerujemo da ćemo zajedno učiniti mnogo na poboljšanju situacije u ovom kantonu – kazala je poslanica Demokratske fronte Edita Velić.

- Ono što bi smo mi izdvojili je saradnja kantona i lokalnih zajednica. To su osnovni naši ciljevi i nastavak donošenja pozitivnih zakonskih propisa u kantonu - istakao je poslanik NBL-a Šefik Bukalo.

Stranke okupljene u Građanskom bloku čine tijesnu većinu sa 13, od ukupno 25 poslanika u Skupštini BPK Goražde. Po riječima poslanika SDP-a Emira Frašte, potpisivanjem koalicionog sporazuma napravljen je korak naprijed u procesu formiranja vlasti u ovom kantonu.

- Što se tiče izbora rukovodstva skupštine fali nam neki pravilnik kako da dođemo do predsjedavajućeg u trenutnoj situaciji, ali mislimo da ćemo to prevazići. Vlada BPK bi otprilike trebala biti formirana početkom januara. Raspodjela resora je sljedeći korak i već smo načeli tu temu – kazao je Frašto, dodajući da postoje izazovi u smislu stabilnosti skupštinske većine.

- Zebnja je tu, strah, kako bi to nazvali. Mislim da odavno nosimo želju i zato izlazimo na izbore, to je ugrađeno u sve nas. Mislim da zajedno dijelimo tu želju da promijenimo ovu sredinu – istakao je Frašto.

Poslanici Građanskog bloka već su uputili i zahtjev za sazivanje vanredne sjednice Skupštine BPK Goražde za sutra, na kojoj bi se razmatrala Odluka o privremenom finansiranju BPK Goražde. Da li će ona biti održana još nije poznato.

Aktuelna predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde Aida Obuća izjavila je da vanrednu sjednicu može zakazati rukovodstvo novog saziva kantonalnog parlamenta, te da je sve drugo u suprotnosti sa poslovnikom. Po njenim riječima, ukoliko stručna služba Skupštine dostavi prijedlog koji će biti u skladu sa Poslovnikom i zakonskim propisima, samo u tom slučaju spremna je zakazati vanrednu sjednicu.  

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Rama: Provedba sporazuma između Kosova i Srbije važna je za sigurnost na zapadnom Balkanu

Vlada Brčkog i PZU 'Spitex' potpisali sporazum za usluge palijativne njege i hospisa

Hamas predstavio viziju sporazuma o prekidu vatre

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo