Svijet     | 20.12.2018. 11:23 |

Sjeverna Koreja o denuklearizaciji: I SAD da ukloni svoje oružje

FENA Internet

SEUL, 20. decembra (FENA) - Sjeverna Koreja saopćila je u četvrtak da nikada jednostrano neće odustati od svog nuklearnog oružja dok Sjedinjene Države prve ne povuku svoju nuklearnu prijetnju.

Saopćenje koje je objavila Korejska centralna novinska agencija (KCNA) dolazi u vrijeme blokade u nuklearnim pregovorima između Sjedinjenih Država i Sjeverne Koreje oko detalja procesa denuklearizacije i uklanjanja međunarodnih sankcija i moglo bi uzdrmati krhke diplomatske napore između Washingtona, Seula i Pyongyanga, navodi Associated Press.

Ono dodatno pojačava sumnje u to da li će sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un dobrovoljno odustati od svog nuklearnog arsenala bez obzira na to kakve bi mu sigurnosne garancije Sjedinjene Države mogle ponuditi. Također ukazuje na to da će Sjeverna Koreja zahtijevati od Sjedinjenih Država da povuku ili značajno umanje broj od 285.000 američkih vojnika stacioniranih u Južnoj Koreji, što bi moglo biti ključna prepreka ka potencijalnom sporazumu o razoružavanju.

Sjeverna Koreja decenijama, međutim, insisitira na konceptu denuklearizacije koji se ne obazire na američku definiciju, najavljujući da će nastaviti raditi na razvoju nuklearnih kapaciteta dok Sjedinjene Države ne povuku vojnike i odustanu od nuklearnog kišobrana koji brani Južnu Koreju i Japan. U današnjem saopćenju, Sjever insistira da će se držati svog tradicionalnog stava prema denuklearizaciji. Također optužuje Washington da pogrešno tumači ono što je dogovoreno u Singapuru i da nakon samita vodi razgovore u  ćorskokak. 

- Sjedinjene Države sada moraju prepoznati precizno značenja denuklearizacije Korejskog poluotoka, a posebno moraju prostudirati geografiju. Kada govorimo o Korejskom polouotuku, to podrazumijeva teritoriju naše republike i također kompletne regije (Južne Koreje) gdje su Sjedinjene Države stacionirale svoje osvajačke snage, uključujući i nuklearno oružje. Kada govorimo o potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluotoka to znači uklanjanje svih izvora nuklearne prijetnje, ne samo sa Sjevera i Juga, nego također i regija u susjedstvu Korejskog poluotoka -navodi se u saopćenju koje je objavila KCNA.

Washington i Seul nisu odmah reagirali na saopćenje Sjevera.

Sjedinjene Države uklonile su svoje taktičko nuklearno naoružanje iz Južne Koreje u 1990-im.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Rusija tvrdi da je velikim silama potreban novi pristup Sjevernoj Koreji

Kim Jong Un nadzirao vježbe artiljerijskih jedinica u Sjevernoj Koreji

Sjeverna Koreja prvi put u dva mjeseca ispalila balističke rakete u more

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'