Regija     | 19.12.2018. 19:26 |

Slovenska vlada želi reformirati upravljanje bolnicama po uzoru na gospodarstvo

FENA Agencije

LJUBLJANA, 19. prosinca (FENA) - Kako bi amortizirala gubitke u javnom zdravstvu, slovenska vlada će do kraja siječnja predložiti zakon po kojemu bi se  upravljanje bolnicama promijenilo prema modelu koji funkcionira u gospodarskim tvrtkama i privatnim zdravstvenim ustanovama, izjavio je u srijedu slovenski ministar zdravstva Samo Fakin.

 U razgovoru za Slovensku televiziju ustvrdio je da je očito riječ o krizi upravljanja u bolnicama i stacionarnim socijalno-zdravstvenim ustanovama, od kojih 47 i ove godne posluje s gubitkom.

 Po njegovim je riječima zato sadašnji model upravljanja potrebno promijeniti jačanjem funkcija i odgovornosti uprava i nadzornih odbora čiji članovi bi trebali imati plaće razmjerne onima u gospodarstvu, ali i jednaku materijalnu odgovornost za slučaj gubitaka.

To je cilj novog zakona koji će vlada donijeti do kraja siječnja, nakon čega bi se o njemu trebala izjasniti i strukovna javnost, kazao je, dodavši da očekuje da će takvo rješenje prihvatiti i svi koalicijski partneri u vladi čiji je glavni prioritet rješavanje problema u zdravstvu, prenosi Hina. 

Oni koji budu protiv takvih rješenja pokazat će da ne žele potrebne promjene, dodao je ministar.

U udruzi bolnica pak tvrde da im od 2008. do 2016. država nije pokrila obavljene zdravstvene usluge u visini čak milijardu eura niti osigurala sredstva za povećanje plaća u zdravstvu, što je jedan od razloga nastalih gubitaka.

Skupština Zavoda za zdravstveno osiguranje (ZZZS) u utorak je donijela odluku po kojoj će njeni prihodi u 2019. biti 3,054  milijarde eura, te izjednačeni s rashodima u istoj visini. Prihodi i rashodi tim su planom za iduću godinu za 172 milijuna odnosno za 6 posto veći od odobrenih za  2018. 

Od toga planirani rashodi za zdravstvene usluge iznose 2,14 milijarde eura i povećavaju se za 5,6 posto, a za bruto plaće je namijenjeno 366,6 milijuna eura što je povećanje od 7,5 posto.

Za lijekove, medicinska pomagala i cjepiva u idućoj bi se godini pak  trebalo  potrošiti 444,5 milijuna eura.

Nova vlada premijera Marjana Šareca tijekom mandata namjerava do kraja riješiti problem čekanja na specijalističke preglede i operacije, na što će izdvajati  50-ak milijuna eura godišnje, te donijeti novi zakon o zdravstvenom osiguranju s drukčijim rješenjem za sadašnje dopunsko zdravstveno osiguranje iz kojega se nabere oko pola milijarde eura godišnje.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Golob vjeruje da će Plenković formirati novu hrvatsku vladu

Ambasador Slovenije posjetio IDDEEEA-u - Prijateljski odnos Slovenije prema BiH

Fajon u ponedjeljak u Sarajevu, najavljeni razgovori s Konakovićem

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel