Svijet     | 19.12.2018. 18:54 |

SAD: Senat odobrio reformu zatvorskog sistema

FENA Internet

WASHINGTON, 19. decembra (FENA) - Američki Senat odobrio je sa 87 glasova za i 12 protiv promjene zakona o izvršenju krivičnih sankcija, koje bi trebalo da smanje broj zatvorenika s obzirom da predviđa smanjenje zatvorske kazne za neka federalna krivična djela.

Senat je odobrio zakone koji su već dugo na čekanju i koji su dobili podršku obje partije, kao i američkog predsjednika Donalda Trumpa.

"Čestitam Senatu na dvostranačkom usvajanju historijskih zakona o reformi zatvorskog sistema. Radujem se potpisivanju ovog zakona", napisao je Trump na Twitteru.

Lider opozicionih demokrata u Senatu Chuck Shumer je naveo da ovim promjenama zakon o izvršenju krivičnih sankcija postaje pošteniji, humaniji i pravedniji.

"Zakoni dokazuju da možemo biti oštri u kažnjavanju, a istovremeno pružiti drugu šansu onima koji je zaslužuju", kaže republikanski senator Roger Wicker.

Ovim zakonom se retroaktivno okončava velika razlika između zatvorskih kazni za prodaju kreka i kokaina. Time će biti smanjen broj onih koji su duže vrijeme u zatvoru zbog kreka, navodi Glas Amerike.

Takođe se federalnim sudijama daje veća fleksibilnost u određivanju obaveznih zatvorskih kazni za određena krivična djela, a zatvorenicima daje više mogućnosti da smanje kaznu zbog dobrog vladanja.

Zakonom se okončava praksa iz 80-ih kada su za ilegalno posjedovanje droge određivane duge zatvorske kazne, prenosi Al Jazeera Balkans.

Demokratski senator Dick Durbin kaže da je zatvorska populacija od tada porasla za 700 posto i ističe da tri četvrtine zatvorenika čine Afroamerikanci i pripadnici latino populacije.

U zatvorima u SAD-u trenutno je više od dva miliona ljudi. Novi zakon će se odnositi na federalne zatvorenike kojih je manje od 10 posto.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Iran upozorava Washington na posljedice ako intervenira nakon napada na Izrael

Sjedinjene Američke Države još jedan sponzor Rezolucije o Srebrenici

SAD i Japan dogovorili jačanje vojne saradnje zbog napetosti s Kinom

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'