Bosna i Hercegovina     | 19.12.2018. 16:36 |

Sarajevo - Značajan pad zagađujućih materija u zraku, još na snazi pripravnost

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. decembra (FENA) - Rezultati monitoringa kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo od jutarnjih sati pokazuju značajan pad koncentracija zagađujućih materija u zraku PM10 i sumpordioksida (SO2), u odnosu na jučerašnja mjerenja.

Koncentracije ostalih polutanata u zraku su ispod graničnih vrijednosti.

Iz Stručnog tijela za koordinaciju i nadzor Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u KS navedeno je da se, prema vremenskim prognozama, večeras očekuje prolazna temperaturna inverzija koja može usloviti ponovni porast polutanata u zraku, tako da u Kantonu Sarajevo i dalje ostaje na snazi proglašena epizoda "Pripravnost", uz primjenu propisanih interventnih mjera.

Ta epizoda, kako ističu, mogla bi biti ukinuta u narednim danima s obzirom da se već od sutra, po najavama Federalnog hidrometeorološkog zavoda, očekuje destabilizacija vremenskih prilika, praćenih kišnim i snježnim padavinama, a što bi trebalo pogodovati poboljšanju kvaliteta zraka. Do tada se preporučuje smanjenje boravka na otvorenom, što posebno vrijedi za rizične skupine stanovništva.

Izmjerene vrijednosti praćenih polutanata kao i najnovija obavještenja vezana za kvalitet zraka mogu se pratiti na stranici http://kvalitetzraka.ba/.

Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor će nastaviti kontinuirano pratiti vrijednosti zagađujućih materija u zraku, te obavještavati građane o svim eventualnim promjenama, saopćeno je iz Press službe Kantona Sarajevo.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Uk i Mesihović obišli gradilište Univerzitetske biblioteke u Sarajevu

KS-Trudnicama od 38. sedmice trudnoće do porođaja biće dovoljna jedna uputnica za preglede i porod

Ministrica Hota-Muminović i sarajevski učenici donacijom cipela podržali projekt 'Stazom sjećanja'

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom