Bosna i Hercegovina     | 19.12.2018. 16:39 |

Utvrđen Prijedlog rebalansa proračuna HNŽ-a

FENA Saopćenje

MOSTAR, 19. prosinca (FENA) - Vlada Hercegovačko-neretvanske županije na današnjoj sjednici utvrdila je Prijedlog izmjena i dopuna proračuna HNŽ-a za 2018. godinu, koji će biti upućen u daljnji skupštinski postupak.

Vlada je, sukladno ranijim najavama, a temeljem preporuka Ureda za reviziju institucija FBiH, donijela Oduku o knjigovodstvenom evidentiranju obveza po izvršenim sudskim rješenjima u Izmjenama i dopunama proračuna, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

Tijekom rasprave istaknuto je kako će, isključivo zbog takvog knjigovodstvenoga postupka, proračun za 2018. godinu po izvršenju biti u deficitu. Naglašeno je kako iskazani deficit nije rezultat rada ove Vlade nego naslijeđeni problem kojega Vlada iz godine u godinu uspješno rješava i smanjuje.

Naime, Vlada je samo temeljem pravosnažnih sudskih presuda naslijedila dug u iznosu oko 36 milijuna maraka, koji uspješno rješava izvansudskim nagodbama za koje je do sada izdvojeno oko 13 milijuna maraka. Iskazujući spremnost za odlučnim nastavkom takve aktivnosti, Vlada je, kako je navedeno, jasno podcrtala kako iskazani deficit neće utjecati na financijsku stabilnost županije te da će sve obveze iz proračuna biti uredno i na vrijeme servisirane.

Nastavljajući podupirati projekte iz područja obrazovanja, Vlada je donijela Odluku kojom stvara preduvjete za daljnje sudjelovanje u projektu „Energetska učinkovitost u BiH", u sklopu kojeg će biti obnovljen još jedan broj školskih objekata, škola, domova zdravlja, policijskih postaja i dječjih vrtića u HNŽ-u.

Također, donijela je Odluku o dodjeli novčanih nagrada najboljim učenicima osnovnih i srednjih škola u HNŽ-u, te odobrila financijsku potporu učenicima Prve osnovne škole Konjic, koji su osvojili nagradu na svjetskom natjecanju „Galaxy of Peace".

Vlada je dala suglasnosti na Financijski plan i Odluku o izvršenju plana Fonda za zaštitu okoliša za 2019. godinu.

Usvojen je i niz  odluka iz resora Ministarstva za pitanja branitelja koje se odnose na dodjelu novčanih pomoći za pokrivanje troškova liječenja, te rješavanje stambenih potreba branitelja i članova njihovih obitelji.

Usvojene su Izmjene i dopune Plana i programa Uprave za ceste Ministarstva prometa i veza HNŽ-a čime će, uz ostalo, biti omogućen potpuni završetak rekonstruiranja prometnice Jablanica-Blidinje i cjelovito saniranje mosta na rijeci Neretvi u Žitomisliću. 

Vlada je razmotrila Izvješće o planu i realiziranju jesenske sjetve za 2018. godinu u kojem je istaknuto kako je najveći dio angažiranih površina u jesenskoj sjetvi na području općine Čapljina, zatim Čitluka, Grada Mostara, Stoca, Ravnog, Neuma, Jablanice i Prozor – Rame. U strukturi realizirane sjetve, žita su zastupljena s 447 ha, krmno bilje s 94 ha, povrće s 470 ha, ljekovito i aromatično ulje s 44ha, dok se površina od 10 ha odnosi na ostalu sjetvu na oranicama i vrtovima, stoji u priopćenju.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Grmoja: Most i DP bez Možemo i SDSS-a imaju dovoljno ruku za novu hrvatsku vladu

Vlada Županije Posavske: Za zaštitu okoliša 430.000 KM, sanaciju cesta 599.000 KM

Sjednica Vlade FBiH danas u Mostaru

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'