Bosna i Hercegovina     | 19.12.2018. 15:22 |

Rajčević: Uskladiti visoko obrazovanje sa potrebama tržišta rada u RS-u

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 19.decembra (FENA) – Jedan od strateških prioriteta novog Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo u Republici Srpskoj (RS) je usklađivanje sektora visokog obrazovanja sa potrebama tržišta rada, te razvoj inovacija, istraživanje i kreiranje okvira za razvoj digitalne ekonomije – rekao je resorni ministar Srđan Rajčević.

Na konsulatacijama sa predstavnicima Unije studenata i Omladinskog savjeta tog bh. entiteta razgovarao je o Prijedlogu entitetskog budžeta za 2019. godinu i Programu ekonomskih reformi za period do 2021..

Bilo je riječi i o stipendijama, rangiranju visokoškolskih ustanova, ciljevima i principima visokog obrazovanja, te o ostalim problemima sa kojima se susreću studenti na fakultetima i studentskim domovima, saopćeno je iz Ministarastva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo.

Pomoćnica ministra za visoko obrazovanje Radmila Pejić istakla je da je Vladi RS-a jedan od najvažnijih prioriteta visoko obrazovanje.

-U posljednjih 10 godina vlada je uložila više od 105 miliona maraka u izgradnju i opremanje fakulteta i domova, te u sanaciju postojećih, a obezbjeđeno je šest miliona maraka za izgradnju Studentskog doma u Lukavici. Posebnu pažnju ministarstvo će i dalje posvećivati stipendiranju studenata koji studiraju u RS, u inostranstvu, podržavaćemo studente deficitarnih zanimanja, međunarodnu razmjenu studenata te studentske projekte - dodala je Pejić.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Studenti Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru posjetili Tužiteljstvo BiH

U Republici Srpskoj u februaru 31,6 hiljada turista, 1,2 posto manje u odnosu na februar 2023.

U Tomislavgradu potpisani ugovori o dodjeli stipendija za 67 studenta

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'