Bosna i Hercegovina     | 19.12.2018. 12:41 |

Strukar: Ispunili smo uvjete za otvaranje Dijaliznog centra u Bugojnu

FENA Mevlida Ridžal

BUGOJNO, 19. decembra (FENA) - Koliko je truda uloženo u napore da se kvalitet zdravstvenih usluga podigne na još viši nivo u JU „Dom zdravlja“ Bugojno, najbolje pokazuju rezultati poslovanja u 2018. godini.

Kako je Feni kazala direktorica ove zdravstvene ustanove prim.dr. Irhada Strukar, od posebne važnosti za stanovništvo cijele gornjovrbaske regije je završetak projekta Dijaliznog centra i početak rada Centra za tretman infektivnog otpada.

- Realizacija projekta Dijaliznog centra počela je 2010., a inicijativa za njegovo osnivanje potekla je u maju iste godine od Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika SBK-a, s obzirom na to da općine Bugojno, Donji Vakuf, Gornji Vakuf i Jajce, imaju visoku stopu obolijevanja od hroničnih bubrežnih bolesti - kazala je.

Po njenim riječima, pacijenti iz tih općina upućuju se u Kantonalnu bolnicu Travnik koja, zbog preopterećenosti, dijalizu obavlja u tri smjene, a to im predstavlja veliki napor jer su prinuđeni putovati u prosjeku oko stotinu kilometara.

- Veliki doprinos u projektu imala je dr. Melika Mahmutbegović, koja je u vrijeme podnošenja inicijative bila direktor „Doma zdravlja“. Shvatila je potrebe i probleme pacijenata, podržala ideju i poduzela aktivnosti za realizaciju projekta - istaknula je.

Dodaje da će pomenuti centar početi s radom početkom 2019., a nakon što su dobijene sve neophodne saglasnosti za njegovo otvaranje, osigurani visoki standardi za tretman dijaliznih pacijenata i završena edukacija stručnog kadra.

- Završili smo i projekt utopljavanja zgrade u kojoj su smješteni centri za dijalizu, mentalno zdravlje i fizikalnu rehabilitaciju, te aplicirali na javne pozive za zapošljavanje doktora i drugog medicinskog kadra, kako bismo omogućili mladim ljudima da steknu radno iskustvo i ostanu u našoj zemlji - kazala je prim. dr. Irhada Strukar.

Podsjeća, također, da je najstarija bonitetna kompanija u BiH, LRC BIS iz Sarajeva, u saradnji s Poslovnim novinama i suorganizaciji BBI VIP Biznis kluba, bugojanskom „Domu zdravlja“ nedavno dodijelila certifikat i priznanje „Zlatna boniteta pouzdanost“.

- Ušli smo u proces certificiranja i završili neke važne projekte, koji su unaprijedili naš rad. Naravno, certificiranje je međunarodni standard, ocjene pokazuju kredibilitet jedne kompanije, u ovom slučaju naše ustanove, a to je, ustvari, pouzdanost i bonitet - zaključila je.

Na kraju kaže kako ova zdravstvena ustanova, na godišnjem nivou, građanima pruži milion usluga te da će se taj broj dodatno uvećati otvaranjem novih kapaciteta.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Bugojno: Šumski požar na lokalitetu Garački potok stavljen pod kontrolu

Šumski požar na lokalitetu Garački potok i dalje aktivan, vatrogasci na terenu

Požar koji je u petak izbio iznad naselja Vesela u Bugojnu širi se prema Kupresu

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta