Stranačke aktivnosti     | 19.12.2018. 12:30 |

Saopćenje za javnost Naše stranke

FENA Saopćenje

Od završetka Izbora 2018. do danas na Unsko-sanskom kantonu vođeni su pregovori o formiranju vlasti. Na žalost, ne onako kako smo željeli.

Ideja Naše stranke, iako sa jednim zastupničkim mjestom u Skupštini USK, bila je da se prema principima kako se to uradilo u Kantonu Sarajevo i drugim kantonima formira BH blok sa lijevo orijentiranim političkim organizacijama, što i u slučaju našeg Kantona podrazumijeva stvaranje bloka sa SDP-om i DF-om. Nažalost, ovaj pokušaj nije uspio iz razloga što su obje organizacije izrazile spremnost da formiraju BH blok s nama, ali ne i jedna sa drugom.

Također, smatrali smo da se prvo treba pregovarati o principima i programima, a tek nakon što toga o resorima koje bi neka politička organizacija vodila. Ni ovaj dio procesa nije ulijevao optimizam.
Odlučili smo se za suradnju sa lijevo orijentiranom političkom organizacijom SDP, kao i Nezavisnim blokom i sve tri stranke prihvatile su zajednički nastup u radu Skupštine USK. Nezavisni blok i Naša stranka u Skupštini USK formirat će zajednički klub.

Rezultat dosadašnjih pregovora političkih organizacija je da se sa jedne strane nalaze političke organizacije A-SDA-Pomak, SDP, SBB i NB koje imaju 15 zastupnika. Sa druge strane preostale su tri organizacije ili 14 zastupnika.

Naša stranka ne želi koalirati niti potpisivati bilo kakav sporazum o saradnji sa većinom koju predvodi stranka A-SDA, iz istih razloga zbog kojih ne želi koalirati sa SDA, jer naprosto oni nisu naši prirodni politički partneri. Ne želimo participirati u vlasti kada su u pitanju ministarske pozicije, pozicije direktora, raspodjela mjesta u UO, NO ili bilo kojim drugim privilegijama, sve do momenta u kome će kompetencija biti najbitniji kriterij prilikom izbora kadrova. Svjesni smo odgovornosti pred kojom se našla Naša stranka, činjenice da smo 16-ta ruka, te da bukvalno od naše odluke da podržimo formiranje Vlade USK ovisi hoće li se krenuti u rješavanje mnogobrojnih nagomilanih problema na USK ili u blokadu svih procesa. U ovoj situaciji, mi sebi ne možemo dozvoliti luksuz da praktično blokiramo sve procese te ćemo podržati predloženu Vladu. Naša stranka i njena predstavnica u Skupštini USK, u daljem radu djelovat će samostalno, u skladu s principima i uvjerenjima Naše stranke.

Na našu konačnu odluku najveći utjecaj imale su činjenice da je Unsko-sanski kanton godinama padao sve dublje u političku nestabilnost, ekonomsku katastrofu, dugove, nezaposlenost,
iseljavanje stanovništva je postao jedan od najvažnijih problema, užasni socijalni problemi koji su kulminirali nedavnim tragičnim događajem u Bihaću, migrantska kriza za koju niko ne zna kako će se nastaviti u proljeće i mnoštvo drugih problema koji traže političku odgovornost i da im se već jednom pogleda u oči.

Možemo pustiti da se pregovori nastave u nedogled, da se dalje ostave mogućnosti kupovine-prodaje glasova, da ''preletači'' rade i ne možemo garantirati da toga neće biti u budućnosti, ali želimo biti odgovorni i preuzeti na sebe ovaj rizični politički poduhvat.

Uvjet za našu podršku ovoj većini je dokument ''PREGOVARAČKE OSNOVE'' koji smo izradili i koji je uvršten u sporazum kojeg će većina potpisati.

Želimo biti pozitivni i vjerovati da će ova većina u narednih 100 dana pokazati koliko je odgovorna i ozbiljna u rješavanju problema koji se tiču života građana i da će se baviti uzrocima, a ne posljedicama problema. Pratit ćemo da li rade na implementaciji uvjeta iz pregovaračkih osnova koje su prihvatili.

Vama koji formirate većinu poručujemo da ćemo pomno pratiti vaš rad i da niko više nema pravo da se s ovim narodom poigrava.

O svemu ćemo, naravno, transparentno obavještavati javnost, a svojim glasom u Skupštini podržavat ćemo sve ono što je dobro za građane građane USK, ono što nije, budite sigurni da nećemo.

Naš plan za Bosnu i Hercegovinu
jednaku za sve njene građane i građanke na cijeloj njenoj teritoriji. http://politike.nasastranka.ba/
PREGOVARAČKE OSNOVE
Regionalnog odbora Naše stranke zapad za mandatni period 2018.- 2022.god.
1. Podrška inicijativi 10% Budžeta USK-a za razvoj
- donošenje Zakona o poticanju ulaganja na području USK-a u roku od 6 mjeseci
(isključivo proizvodne djelatnosti visoke dodane vrijednosti, oprema, izgradnja prerađivačkih kapaciteta prihvata, čuvanja i prerade poljoprivrednih proizvoda, izgradnja tehnološkog parka, Program podrške start-up kompanijama...)
- Osiguranje sufinansiranje projekata EU fondova i međunarodnih organizacija
- Izdvajanje za poticaje u poljoprivredi isključivo prema strategiji i prema principu da se podstiču poljoprivrednici koji ostvaruju povećenje proizvodnje
2. Nulta stopa borbe protiv korupcije (Etička vlada)
- donošenje Planova integriteta u svim institucijama USK-a u roku od 6 mjeseci
- obaveze izabarnih zvaničnika da podnose godišnji izvještaj o stanju korupcije i poduzetim mjerama u svim kantonalnim institucijama, fondovima i javnim preduzećima
3. Usvajanje Zakon o porijeklu imovine izabranih zvaničnika - u roku od 6 mjeseci
4. Objedinjavanje javnih nabavki svih kantonalnih institucija - u roku od 6 mjeseci
5. Pokretanje reforme obrazovnog sistema
- Definiranje strateških ciljeva i mjera u roku 6 mjeseci za osnovno, srednje i visoko obrazovanje
6. Smanjenje privilegija i iznosa plata i naknada u organima vlasti USK-a u roku 3 mjeseca
- Izmjene Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti Unsko-sanskog kantona („Sl. glasnik USK-a“ br. 11/15)
7. Zdravstvo
- Analiza funkcionisanja zdravstvenog sistema – rok 6 mjeseci
- Rekonstrukcija operacionog trakta Kantonalne bolnice dr. Irfan Ljubijankić
- Donošenje Akcionog plana za saniranje zdravstvenih institucija – rok 6 mjeseci
- Omogućavanje privatne prakse porodične medicine
8. Kultura i sport - izdvajanje 0,7 posto Budžeta u skadu sa Zakonom,
- Sredstva za sport usmjeriti direktno prema programima za uzrast 10-15 godina
9. Uvođenje Smjernica za korporativno upravljanje javnim preduzećima
- Javna preduzeća i fondovi ne smiju biti stranački plijen
10. Reorganizacija kantonalnih javnih institucija (efikasna i ekonomična uprava)
11. Opća i bezrezervna podrška izmjenama Zakona o pripadnosti javnih prihoda FBiH i alokaciji javnih investicija FBiH na USK-a srazmjerno broju stanovnika

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje za javnost Naše stranke

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo