Bosna i Hercegovina     | 18.12.2018. 15:59 |

Građanski savez stava da je odluka CIK-a neustavna

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. decembra (FENA) - Građanski savez izrazio je stav da je Centralna izborna komisija BiH danas donijela protuustavnu odluku o popunjavanju delegata u Domu narodu Parlamenta FBiH prema popisu iz 2013.

-  CIK je morao donijeti odluku na osnovu Ustava BiH i FBiH da se Dom naroda popunjava prema popisu iz 1991. godine, s obzirom da Ustav jasno predviđa da se sve dok se ne implementira Aneks 7 Daytonskog mirovnog sporazuma, morat će se primjenjivati rezultati popisa iz 1991. Na taj način tvorci Daytonskog sporazuma željeli su spriječiti da se rezultati politika genocida i etničkog čišćenja priznaju kao legalni i institucionalizuju. Stoga, današnja odluka CIK-a predstavlja upravo pokušaj legalizacije i institucionalizacije genocida i etničkog čišenja - saopćio  je GS.

Također, smatraju da popis iz 2013. godine nije adekvatan za izborni ciklus, jer nisu objavljeni rezultati popisa državljana BiH koji ne žive u zemlji.

- Ako su članovi CIK-a smatrali da treba donijeti odluku prema neadekvatnom popisu iz 2013. godine, onda je jedino ispravno da takvu odluku donese Centralna izborna komsija koja je formirana na osnovu popisa iz 2013. godine. U takvom sazivu CIK-a bi sjedila četiri Bošnjaka, dva Srbina i jedan Hrvat - ukazao je GS povodom navedene odluke. 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Članovi parlamentarne komisije i CIK-a o snažnijem angažmanu u procesu borbe protiv korupcije

Visoki predstavnik razgovarao sa predsjednicom Centralne izborne komisije BiH

ISPRAVKA - CIK BiH - Sankcionirani članovi biračkih odbora

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo