Bosna i Hercegovina     | 18.12.2018. 14:13 |

Adžem: Svi moraju plaćati komunalnu naknadu na području Grada Goražda

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 18. decembra (FENA) - Komunalnu naknadu za stambeni i poslovni prostor na području Grada Goražda svi moraju plaćati - potvrđuju to sudska riješenja koja ovih dana stižu na adrese građana.

Od plaćanja su izuzete jedino socijalne kategorije.

U Gradskoj upravi, koja je plaćanje komunalne naknade uvela još 2014. godine, ističu da je do sada samo dio građana izmirivao ovu obavezu, zbog čega je pokrenut postupak prinudnog izvršenja.

Pomoćnik gradonačelnika za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove Enver Adžem podsjeća da se plaćanje komunalne naknade vrši u skladu sa Zakonom o komunalnim djelatnostima.   

- Obaveza Gradske uprave je bila da donese rješenja i dostavi na naplatu naknada. Istina, bilo je poruka određenih političara, za govornicama, na Gradskom vijeću i na Skupštini BPK-a da li je to zakonito ili ne, i njihove poruke su stvarale zabunu kod građana. Međutim, ovo je zakonska obaveza koju je jedan broj građana redovno izmirivao dok, s druge strane ima i lica koja za četiri godine nisu uplatili nijednu konvertibilinu marku, mada smo mi svi isti pred zakonom - ističe Adžem.

Napominje da je upravo zbog toga pokrenut postupak prinudne naplate.

- Sud već donosi rješenja o izvršenju gdje utvrđuje i sudske troškove i kamate, tako da će se desiti da će troškovi postupka i kamate iznositi mnogo više nego glavni dug. Smatram da su građani trebali redovno izmirivati ove obaveze i ne bi sad bili izloženi dodatnim troškovima. Međutim, i pored opomena koje smo im slali, oni su se oglušili. Svi će biti utuženi i od svih će se naplatiti ova komunalna naknada, makar i prinudnim putem - kategoričan je Adžem.

Građanima je sugerisao da redovno izmiruju obaveze po ovom osnovu, kako ne bi došli u sukob sa zakonom.

- Postoji jedan broj lica koji su u stanju socijalne potrebe i oni su oslobođeni plaćanja naknade u skladu sa posebnim riješenjima kojima ih oslobađamo te obaveze. Naglašavam da problem nije nastao zbog tih kategorija već se radi o licima koja su dobro situirana, koji mogu da plaćaju ovu ili druge naknade. Pošteni građani, slabijeg imovinskog stanja plaćaju i redovno izmiruju svoje obaveze. Upravo oni koji imaju visoka primanja, njih najviše moramo da utužujemo - naglasio je.

Pomoćnik gradonačelnika Goražda podsjetio je da se Zakon o plaćanju komunalne naknade primjenjuje  od 2014. te da je visina komunalne naknade utvrđena u skladu sa gradskim zonama.

- Primjera radi, cijena mjesečne naknade iznosi otprilike oko 3 do 4 KM za jedan dvosoban stan u centru grada mjesečno i to nisu velike sume, ali nažalost morali smo krenuti sa prinudnom naplatom. Sud je prihvatio sve naše prijedloge, dostavio je rješenja i sad ide prinudno izvršenje. Ima ljudi koji su se odazvali odmah i izmirili svoje obaveze  po sudskom rješenju - kazao je Adžem.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

U Goraždu tokom vikenda manifestacija 'Zaimov do – da se pamti'

Razvojna banka FBiH otvara poslovnicu u Goraždu

Grad Goražde uz podršku Italije do rješenja za gradsku dnevnu pijacu

Promo

Novi ciklus Škole plivanja na Olimpijskom od 15. maja

m:tel Siguran NET - zaštita na mobilnom i kućnom internetu

Аlkaloid - Rezultati rada za period januar-marta 2024. godine