Kultura     | 18.12.2018. 14:01 |

Predstavljen zbornik radova sa znanstvenog savjetovanja 'Naučna misao u BiH'

FENA Branka Soldo

MOSTAR, 18. prosinca (FENA) - Zbornik radova sa znanstvenog savjetovanja "Naučna misao u Bosni i Hercegovini – historijski razvoj do kraja XX. stoljeća" predstavljen je u Mostaru, u organizaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti (FMOZ).

Znanstveno savjetovanje, na kojem je sudjelovalo više od 70 znanstvenika iz zemlje i inozemstva, održano je 2017. godine u Konjicu, u organizaciji FMOZ-a, Fakulteta humanističkih nauka Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru i Muzeja Hercegovine Mostar.

Zbornik je objavljen u dvije knjige, u izdanju FMOZ-a, a nedavno je predstavljen i u Sarajevu. Sadrži ukupno 50 radova na preko sedamsto stranica, na temu razvoja znanosti na području BiH te pokriva razdoblje od srednjovjekovne Bosne do danas.

U izjavi za medije federalna ministrica obrazovanja i znanosti Elvira Dilberović istaknula je da je Zbornik jedna od aktivnosti koje prethode kapitalnom projektu izrade "Leksikona nauke u BiH".

- Nažalost, Bosna i Hercegovina nema takav leksikon i mislim da prema svojoj bogatoj, kulturnoj, naučnoj i historijskoj baštini ne smijemo zaostajati te da moramo biti ukorak sa zemljama regije i zemljama Europske unije - kazala je Dilberović.

Istaknula je kako je BiH danas suočena s brojnim izazovima na putu uključivanja u europski istraživački prostor i europski prostor visokog obrazovanja, dodavši kako će FMOZ i dalje aktivno sudjelovati u unaprjeđenju i reformi istraživačko-razvojne oblasti.

S tim u vezi, FMOZ je još 2008. godine obnovio program izdavačke djelatnosti u području znanosti, koji se realizira putem edicije "Izdanja Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti", a putem kojeg je do sada objavljeno dvadeset različitih djela i publikacija, dodala je ministrica Dilberović.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

U Brčkom predstavljen zbornik radova 'Rađanje modernog grada'

Predstavljen Zbornik radova predavača sa 'Seminara folklora Hrvata u BiH'

U Sarajevu predstavljen zbornik radova o položaju trgovačkih radnika u BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo