Bosna i Hercegovina     | 18.12.2018. 11:37 |

Božićno-novogodišnji prijem Udruge organizatora otpora HVO Sarajevo

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. decembra (FENA) - Udruga organizatora otpora, umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO Sarajevo sinoć je u Galeriji Franjevačkog samostana Sveti Ante na Bistriku upriličila tradicionalni svečani božićno-novogodišnji prijem, pod pokroviteljstvom Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo i Općine Novo Sarajevo.

U okviru ove manifestacije upriličena je izložba božićnih i novogodišnjih ukrasa od reciklažnog otpada pod nazivom "Od otpada do umjetničkog djela", na kojoj su sudionici pedagoško-interaktivnih radionica iz Udruženja za podršku osobama s intelektualnim poteškoćama na području Kantona Sarajevo "Oaza" i Udruge "Libertas" predstavili unikatne božićne i novogodišnje ukrase.

Pokrovitelj ovog projekta je Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture KS.

- I u vrijeme Božića i Nove godine potrebno je voditi računa o okolišu. Naime, u tom blagdanskom razdoblju količina otpada se udvostručuje. Nakon otvaranja blagdanskih poklona najčešće ostaje samo hrpa ambalaže i poderanog ukrasnog papira. Trebamo se potruditi da sve to ne završi u smeću - kazala je voditeljica projekta Ivana Krstanović.

Socijalna radnica iz Udruženja za podršku osobama s intelektualnim poteškoćama na području KS "Oaza" Melisa Eminagić je naglasila kako je najbolje birati proizvode od recikliranih materijala sa što manje ambalaže.

- Koristili smo ukrasne vrpce i papir te flaše prilikom izrade blagdanskih ukrasa. Svi naši proizvodi su unikatni. Moram naglasiti da su ovakvi projekti jako značajni jer daju doprinos promociji socijalne inkluzije - kazala je Eminagić.

Štićenicima Udruženja "Oaza" donirani su prigodni slatki paketići.

U okviru Svečanog božićno-novogodišnjeg prijema upriličen je kulturno-zabavni program, u kojem su nastupili Emilija Jerković, Jakša Jurjević, Sretko Vujić, Ivana Krstanović, Džemil Džigal i Enes Ibričević, te prigodan domjenak za zvanice.

Božićno-novogodišnju čestitku uputio je prvi ratni predsjednik HVO Sarajevo emeritus prof. dr. Marinko Pejić.

- Predbožićna idila nas je i ove godine obgrlila u mjesecu prosincu. Iz blagdana Božića izvire jedinstven ugođaj koji emocionalno snažno ispunjava i duhovno oplemenjuje srce svakog čovjeka. Drago mi je da i ovaj Božić proslavljamo zajedno s našim susjedima različitih vjeroispovijesti, jer to je specifičnost naše Bosne - kazao je Pejić.

Predstavnici Udruge "Facultas za prosperitet mladih" i Udruge "Libertas" prezentirali su ekološko - medijsku kampanju pod nazivom "Pjevaju šume", koja se bazira na sprečavanju masovne sječe jele, bora i smrče za vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana. Pokrovitelji te kampanje su Ministarstvo privrede KS i Općina Ilidža.

Predstavnici Udruge "Facultas za prosperitet mladih" također su predstavili promotivnu kampanju za mlade pod nazivom "Mi smo nova generacija dobrovoljnih darivatelja krvi", pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva zdravstva, kojom se želi ukazati na potrebu sustavnog bavljenja temom organizacije darivanja krvi te unaprijediti organizirano prikupljanje krvi, saopćeno je iz Udruge organizatora otpora, umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO Sarajevo.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Nikšić: Nema kompromisa, niti ustupaka kada je u pitanju država BiH

Postavljena spomen-ploča u znak sjećanja na 102 poginula pripadnika HVO-a Sarajevo

Vijenci i svijeće za poginule branitelje HVO-a Sarajevo

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu