Bosna i Hercegovina     | 17.12.2018. 16:19 |

Predsjedavajući Zvizdić sa zamjenikom državnog sekretara SAD-a Sullivanom

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. decembra (FENA) - Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić zajedno sa zamjenikom predsjedavajućeg i ministrom finansija i trezora BiH Vjekoslavom Bevandom i ministrom sigurnosti BiH Draganom Mektićem, razgovarao je danas sa zamjenikom državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Johnom J. Sullivanom i upoznao ga o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH.

Predsjedavajući Zvizdić je zahvalio SAD-u na podršci Bosni i Hercegovini na euroatlanskom putu i rekao da će Vijeće ministara   BiH i dalje ostati snažno privrženo evropskim i NATO integracijama, te da će i naredni period biti posvećen nastavku provođenja reformskih procesa.

Tokom sastanka istaknut je i značaj postignutih rezultata u sigurnosnom sektoru, posebno kada je u pitanju borba protiv ekstremizma i terorizma, kao i nastavku reforme pravosudnog sistema

Zamjenik državnog sekretara Sullivan je pohvalio napore  koje je postiglo Vijeće ministara BiH u proteklom periodu, posebno u realizaciji prioriteta koji su vezani za euroatlantske integracije i ekonomski rast. Naglasio je  da je izuzetno važno da BiH dostavi godišnji nacionalni program koji je neophodan za  aktiviranje MAP- a. On je rekao da će SAD nastaviti kontinuiranu podršku ciljevima i reformama BiH na putu ka euroatlantskim integracijama.

Predsjedavajući Zvizdić je naglasio da je integracija BiH u Evropsku uniju i NATO savez osnova za stabilan politički i ekonomski napredak BiH  i da će  aktiviranjem MAP-a i sticanjem statusa kandidata u Evropskoj uniji, Bosna i Hercegovina dati  novi pozitivni zamah na putu ka EU.

Sastanku je prisustvovala ambasadorica SAD u BiH Maureen Cormack, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Iran upozorava Washington na posljedice ako intervenira nakon napada na Izrael

Sjedinjene Američke Države još jedan sponzor Rezolucije o Srebrenici

SAD i Japan dogovorili jačanje vojne saradnje zbog napetosti s Kinom

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'