Svijet     | 17.12.2018. 16:23 |

Jeanine Hennis-Plasschaer od danas čelnica Misije UN-a u Iraku

FENA Internet

BAGDAD, 17. decembra (FENA) - Nova specijalna izaslanica generalnog sekretara Ujedinjenih nacija u Iraku, Jeanine Hennis-Plasschaert, obećala je u ponedjeljak kontinuiranu podršku Ujedinjenih nacija za Irak u njegovom postratnom oporavku.

- Oduševljena sam što sam ovdje u Bagdadu i spremna sam za novu dužnost. Mi ćemo nastaviti s našim naporima podrške Iranu dok se zemlja oporavlja od borbe protiv terorizma i kreće se ka svijetloj budućnosti - navodi misija UN-a u Iraku riječi Plasschaert.

- Namjera mi je da učinim dobrobit Iračanima svojim prioritetom i da radim ka tom cilju na sigurnosnom, humanitarnom, političkom, ekonomskom i razvojnom polju - kazala je.

Također u ponedjeljak,  irački ministar vanjskih poslova Mohammed Ali al-Hakim primio je Plasschaert u svom uredu povodom početka njenog mandata u Iraku, navodi se u saopćenju iračkog ministarstva vanjskih poslova.

Al-Hakim je čestitao Plasschaert na preuzimanju nove dužnosti u Iraku i izrazio je nadu ka "dodatnoj saradnji s Ujedinjenim nacijama na svim poljima, posebno u podršci raseljenim licima i projektima podrške žena i djece i ostalih tema koje podržavaju iračko društvo i vladu".

Sa svoje strane, Plasschaert, koja je također čelnica UN-ove  Misije pomoći Iraku (UNAMI), zahvalila je iračkom ministru na saradnji i koordinaciji s UNAMI-jem, potvrđujući kontinuiranu podršku Ujedinjenih nacija Iraku na svim poljima koja će doprinijeti njegovoj trajnoj stabilnosti, navodi se u saopćenju.

Plasschaert, 45, holandska je političarka i diplomat, s više od 20 godina političkog i diplomatskog iskustva, služeći u nekoliko vlada i na parlamentarnim pozicijama. Ona je bila članica Evropskog parlamenta od 2004. do 2010., i također je bila ministrica odbrane Holandije od 2012. do 2017.

Generalni  sekretar UN-a Antonio Guterres imenovao je Hennis-Plasschaert 31. augusta za svoju specijalnu predstavnicu za Irak i čelnicu UNAMI-ja kako bi naslijedila Jana Kubisa koji je bio na tom položaju skoro  četiri godine, prenosi Xinhua.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Iračka vlada okončava misiju koalicije pod američkim vodstvom u zemlji

Ured iračkog premijera - U američkim zračnim udarima 16 ubijenih, među njima i civili

Iračka oružana grupa Kataib Hrzbollah obustavlja vojne operacije protiv američkih vojnika

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo