Svijet     | 17.12.2018. 11:37 |

Sjeverna Koreja upozorila Washington na blokadu denuklearizacije

FENA Internet

SEUL, 17. decembra  (FENA) - Sjeverna Koreja osudla je američku administracju zbog jačanja sankcija i pritiska na tu nuklearno naoružanu zemlju, upozoravajući da će se vratiti "razmjeni vatre" i da bi razoružanje Pyongyanga moglo biti trajno blokirano.

Burna reakcija Sjeverne Koreeje uslijedila je nakon što su Sjedinjene Države objavile uvođenje sankcija trojici sjevernokorejskih zvaničnika, uključujući i vodećeg savjetnika vrhovnog vođe Sjevera Kim Jong Una, zbog navodnih kršenja ljudskih prava.

U denuklearizaciji Sjeverne Koreje ostvaren je slab napredak otkako su se Kim Jpng Un i američki predsjednik Donald Trump sastali na istorijskom samitu u Singapuru u junu. Dvije strane tek trebaju dogovoriti novi termin razgovora na visokom nivou između državnog sekretara Mikea Pompea i visokog sjevernokorejskog zvaničnika Kim Yong Chola, koji su iznenadno otkazani u novembru.

Istovremeno hvaleći Trumpa zbog njegove "spremnosti" da radi na poboljšanju odnosa sa Sjeverom, Pyongyang je također optužio američki State Department  da "vraća odnose Sjeverne Koreje i SAD-a na status iz prošle godine koji je karakterizirala razmjena vatre".

Sjevernokorejsko ministarstvo vanjskih poslova navodi u saopćenju da je Washington poduzeo "kaznene mjere čak osam puta protiv kompanija, pojedinaca i brodova ne samo Sjeverne Koreje, nego također i Rusije i Kine i trećih zemalja".

Ukoliko američka administracija vjeruje da će pojačane sankcije i pritisak prisiliti Pyongyang da odustane od svog nuklearnog oružja, "to će se smatrati najvećom pogrešnom račenicom i trajno će blokirati put ka denuklearizaciji na Korejskom poluotoku - što je rezultat koji niko ne želi", navodi se u sopćenju.

Saopćenje ministarstva vanjskih poslova objavljeno je u ime direktora za politička istraživanja Instituta za američke studije, prenosi Reuters.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Austin poručio Gallantu: U Gazi broj civilnih žrtava 'previsok', a humanitarna pomoć 'preniska'

Netanyahu otkazao posjetu izraelske delegacije Washingtonu

Washington ima obavještajne podatke koji potvrđuju podgovornost Islamske države za napad u Rusiji

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom