Bosna i Hercegovina     | 17.12.2018. 09:33 |

U naredna dva dana visoke i po zdravlje opasne zagađujuće materije u FBiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. decembra (FENA) - Koncentracije polutanata jutros na većini mjernih mjesta je u porastu. Koncentracije lebdećih čestica PM10 i PM2.5 na većini mjernih mjesta već prelazi satne koncentracije od 100 ili 200 ug/m3.

Obzirom da su opšti meteorološki uslovi nepovoljni – stabilna atmosfera bez padavina i vjetra sa vjerovatnom uspostavom temperturne inverzije u kotlinama – u naredna dva dana se mogu očekivati vrlo visoke i po zdravlje opasne koncentracije pojedinih zagađujućih materija na svim mjernim mjestima u FBiH.

Opšti geografski i meteorološki uslovi u zapadnoj Bosni i posebno u Hercegovini (njenom najvećem dijelu) su takvi da se ne očekuju značajna ili dugotrajana narušavanja kvaliteta zraka.

Tokom vikenda stanje kvaliteta zraka u gradovima u kojima se vrše mjerenja u FBiH je bilo promjenjivo – nakon značajnog poboljšanja stanja kvaliteta zraka u petak i subotu, u nedelju su koncentracije posmatranih polutanata ponovo počele da rastu.

Tako su u nedjelju prekoračene propisane granične vrijednosti za lebdeće čestice PM10 ( >50 ug/m3) u Sarajevu , u nižim dijelovima grada (Ilidža , Otoka) dok su na Bjelavama i na Vijećnici one ostale u propisanim okvirima. 

U Zenici su osim prekoračenja koncentracija lebdećih čestica, kao i tokom prošle sedmice, prekoračene i propisane granične vrijednosti koncentracija sumprodioksida ( >125 ug/m3). U nedjelju su se srednje dnevne vrijednosti za lebdeće čestice Pm10 kretale od 100 – 160 ug7m3 u zavisnosti od mjernog mjesta, a koncentracije sumpordioksida od 160 do 330 ug/m3.

U Živinicama su takođe kao i prethodnih dana prekoračene propisane vrijednosti za sumpordioksid – 140 ug/m3, a pretpostavljamo da su bile vioske i koncentracije lebdećih čestica (analizator prašine na ovoj stanici već neko vrijeme nije u funkciji). Koncentracije prašine PM2.5 u Tuzli (75 ug/m3) i Lukavcu (78 ug/m3) su takođe bile visoke.

Zrak u Kaknju, Goraždu i Jajcu je ostao unutar okvira propisanih vrijedsnoti i može se reći da je bio čist tokom jučerašnjeg dana.

Za savjetovanje o ponašanju građana u takvim situacijama nadležne su zdravstvene institucije, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH. 

 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Danas prvi dan proljeća

Narandžasto upozorenje zbog vjetra južnog smjera

Registiran zemljotres u okolini Stoca 3 stepena po Richteru

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo