Svijet     | 17.12.2018. 09:12 |

U Budimpešti demonstranti traže da njihove zahtjeve objavi javni TV servis

FENA Internet

BUDIMPEŠTA, 17. decembra (FENA) - Učesnici protesta u Budimpešti protiv amandmana na zakon o radu vlade Viktora Orbana, pojavili su se pred sjedištem državne televizije MTVA gdje su tražili da njihovi zahtjevi budu pročitani na tom javnom servisu.

Među učesnicima protesta bilo je i opozicionih političara iz partije Jobik,  Demokratske koalicije te iz redova Socijalista.

Policija je na svojoj internetskoj stranici  objavila da su neki učesnici protesta bacali krekere, bočice i druge predmete na policajce i gurali se sa njima, a da su pojedinci pali na zemlju i onesvijestili se.

Kako se navodi, nakon nekoliko upozorenja policija je morala da upotrebi suzavac, a povrijeđenima je na licu mjesta ukazana medicinska pomoć.

U Budimpešti je u nedjelju oko 10.000 građana protestiralo protiv novog zakona o radu i vladavine nacionalističkog lidera Viktora Orbana i to je bio četvrti po redu protest u posljednjih nedjelju dana koji organiziraju ljevičarske opozicione partije, grupe studenata i građana koji se protive vladi Viktora Orbana, a protestu su se pridružili i sindikati, prenosi Reuters.

Demonstranti su protestnoj šetnji od Trga Heroja do parlamenta mahali zastavama Evropske unije i Mađarske noseći slogane, a na jednom od slogana je, kako se navodi, pisalo "Nemoj da kradešš".

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Orban u četvrtak u službenoj posjeti BiH

Nove demonstracije farmera u Briselu

Desetine pristalica opozicije privedeni na protestima u New Delhiju

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana