Bosna i Hercegovina     | 16.12.2018. 18:29 |

Dodik: BiH treba odbiti pomoć zbog koje bi bila obavezna da primi migrante

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 16.decembra (FENA) – Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik tvrdi da će se zalagati da BiH odbije svaku finansijsku pomoć Evropske unije (EU), zbog koje bi bila obavezna da primi migrante.

Kaže da, po nekim informacijama, u BiH trenutno ima od 3.500 do 4.000 migranata, koji su smješteni na različitim lokacijama.

-Mi trenutno ne znamo gdje su oni, a vidimo da politika Evrope da pokušavaju da smjeste migrante u dodirne zemlje...Austrijski kancelar Sebastijan Kurz je prije nekoliko mjeseci izašao je s jasnom ponudom da će se zemljama, u dodiru s EU, koje prihvate da formiraju kampove za migrante, dati finansijsku pomoć. Zalagat ću se da se ta pomoć odbije sa stanovišta obaveze da primimo migrante, koji su ozbiljan bezbjednosni, socijalni, zdravstveni i komunikacijski problem i BiH nema mehanizme da odgovori na to pitanje - ustvrdio je on.

Ponovivši tvrdnju da je BiH “potpuno zakazala kada je u pitanju migrantska kriza i nema mehanizam za borbu protiv tog problema”, istakao je u izjavi novinarima u Banjoj Luci da će inicirati da Predsjedništvo BiH da neke odgovore po tom pitanju.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Sunak očekuje da vlada počne deportovati tražioce azila u Ruandu na proljeće

Spašeni migranti izvještavaju o 'najmanje' 60 umrlih tokom putovanja iz Libije

Konjic: Uhićen 38-godišnji Sarajlija, prevozio je migrante

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti