Bosna i Hercegovina     | 16.12.2018. 15:58 |

Obilježena 75. godišnjica od zločina u selu Lug

FENA Mario Loncar

TOMISLAVGRAD, 16. prosinca (FENA) - Ispred velikog spomen-križa u naselju Lug pored Tomislavgrada u nedjelju su tamošnji i žitelji okolnih tomislavgradskih naselja paljenjem svijeća i kratkom molitvom obilježili 75 godina od zločina nad osamdeset troje ubijenih i zapaljenih civila iz njihovih mjesta, a koji su počinili njemački SS vojnici iz Divizije „Princ Eugen".

Njemačka vojska je 16. prosinca 1943. godine upala u selo i pri tome zapalila gotovo svaku kuću, te poubijala i zapalila 83 osobe, od kojih 5 mještana sela Letke, 28 mještana sela Kuka te 50 žitelja sela Luga.

Najstarija žrtva imala je više 60 godina, najmlađa tek 2 mjeseca, a veliki broj žrtva bili su momci i djevojke.

Prema službenim podacima i svjedočanstvima, uzrok zločinu je partizanska nazočnost u blizini sela koji su od mještana zahtijevali da ih opskrbljuju hranom.

Na ovom mjestu gdje je počinjen zločin nad nedužnim stanovništvom prošle godine započeli su radovi na izgradnji spomen muzeja i uređenju okoliša. 

Udruga "Lug-Poljice" je preuzela odgovornost za izgradnju muzeja i parka oko groblja gdje su nevine žrtve spaljene i pokopane, a u prvoj fazi od tri koliko je predviđeno,z avršeni  su zemljani radovi te je prikupljena povijesna građa (dokumenti, fotografije, svjedočenja).

Projekt  je već prezentiran mještanima i dijaspori s ciljem prikupljanja sredstava za njegovu izgradnju, a muzej će imati oblik i formu stare kuće (pojate), sličnu onoj u kakavoj su spaljeni mještani ovog naselja.

Ukupna vrijednost projekta je približno 250.000 maraka, a dosadašnje radove u najvećoj mjeri financirali su mještani dobrovoljnim prilozima prikupljenim na godišnjem okupljanju Lužana na "luškoj fešti".

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Izabrani najbolji sportaši i sportašice Tomislavgrada

Dan oralne higijene: Četvrtina djece nikad nije bila kod zubara

Upriličen prikaz korizmene baštine Imotske krajine „Sine Božji budi faljen“

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo