Svijet     | 15.12.2018. 10:46 |

Guterres izrazio zabrinutost poslije odluke Kosova da formira vojsku

FENA Mladenka Krilic

BEOGRAD, 15. prosinca (FENA) - Generalni tajnik UNć-a Antonio Guterres izrazio je zabrinutost poslije odluke Kosova da formira vojsku pozivajući "sve strane" na uzdržanost.

On je svoju zabrinutost izrazio na neformalnom sastanaku Vijeća sigurnosti održanom sinoć na zahtjev Srbije, prenijela je RTCG  pozivajući se na diplomatske izvore UN-a.

-Rezolucija 1244 iz 1999. godine je jedini pravni okvir za međunarodno sigurnosno prisustvo" na Kosovu, a snage NATO-a (Kfor) su zadužene za sigurnost tog područja- rekao je generalni tajnik UN-a i dodao da svako ograničenje odgovornosti Kfora u obavljanju sigurnosne dužnosti ne bi bilo u skladu s rezolucijom.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je jučer osudio odluku Kosova o formiranju vojske, a koju podržavaju SAD, i pozvao na hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a.

Predstavnici 15 zemalja članica Vijeća sinoć su održali neformalni sastanak, prenijeli su diplomatski izvori UN-a.

Isti izvori su poslije tog sastanka rekli da je Rusija, koja podržava Srbiju, zatražila javnu sjednicu Vijeća sigurnosti početkom sljedeće nedjelje.

Diplomatski izvori su naveli da bi Vučić mogao da sudjeluje na toj sjednici i dodali da su europske zemlje rezervirane da sjednica bude javna.

Američka potpora formiranju vojske Kosova dolazi nakon što su SAD u listopadu od Guterresa zatražile da pripremi strategiju okončanja misije UN poslije skoro 20 godina nazočnosti na Kosovu.

 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Kosovo: U nedjelju glasovanje za smjenu gradonačelnika u općinama sa srpskom većinom?

Zamjenik direktora kosovske policije Dejan Janković pušten iz srbijanskog pritvora

Kurti: Četvorica policajca puštena na slobodu, Janković u pritvoru u Srbiji

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'