Bosna i Hercegovina     | 14.12.2018. 19:31 |

Ambasada Slovačke Republike reagirala na Komšićeve izjave o Lajčáku

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. decembra (FENA) - Ambasada Slovačke Republike u Sarajevu reagirala je na članak profesor Univerziteta u Sarajevu Ive Komšića koji je objavljen na portalu Analiziraj.ba, o ličnosti ministra vanjskih i evropskih poslova Slovačke Republike Miroslava Lajčáka, koji je u periodu 2007.-2009. godine obnašao dužnost visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini

Ambasada Slovačke Republike u Sarajevu je saopćila da ne može da ne reagira na "obmanjujuće izjave i besmislena okrivljavanja" koja je u svom autorskom komentaru objavio Ivo Komšić, te u tom pogledu najodlučnije odbacuje insinuacije profesora Komšića, koje se ne temelje na ničem drugom osim na njegovim špekulacijama, odnosno bolesnoj fantaziji.

Napominje da Miroslava Lajčáka nitko nije nikada opozvao s funkcije visokog predstavnika.

- Otišao je jer mu je tadašnji premijer Slovačke Republike Robert Fico ponudio da zauzme mjesto ministra vanjskih poslova, što je Miroslav Lajčak prihvatio. Bilo koji drugi razlog, posebno pokušaj profesora Komšića da ilustrira situaciju iz 2009. godine kao što je opozivanje s funkcije zbog navodne korupcije, nije ništa drugo doli prevara, odnosno pokušaj obeščašćenja međunarodno poznatog visoko renomiranog ministra vanjskih poslova zemlje članice EU i NATO-a, koji je kao bivši visoki predstavnik značajno doprinijeo približavanju Bosne i Hercegovine prema EU, pored ostalog ličnim angažiranjem prilikom potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju - stoji u saopćenju.

Ambasada se ovome snažno i jasno suprotstavlja i ovim putem poziva profesora Komšića da što prije i javno predoči dokaze svojih ničim utemeljenih tvrdnji, odnosno da na osnovu njih podnese oficijalnim putem sudsku prijavu. U suprotnom slučaju očekuje da profesor Komšić na adekvatan način uputi izvinjenje za svoje bezpresedanske insinuacije.

Također, Ambasada Slovačke želi zbog potpune i maksimalne jasnoće napomenuti da je jedno od osnovnih vodećih načela vanjske politike Slovčke prema Bosni i Hercegovini bilo i ostaje jednak pristup prema svim građanima Bosne i Hercegovine, bez obzira na njihovu etničku, vjersku ili drugu pripadnost.

Nedavne diplomatske izjave ministra vanjskih poslova Miroslava Lajčaka, koje profesor Komšić tobože analizira i ciljano iskrivljava, potrebno je u ovom kontekstu shvatiti i tumačiti kao iskren napor poznavatelja balkanske situacije da ukaže na krhkost odnosa tri najveća naroda Bosne i Hercegovine 23 godine nakon potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Čampara: NIP, SDP i Naša stranka nastavljaju dalje, a Dodik nam ne može prijetiti blokadama

EU: Parlamentarna skupština BiH treba da preuzima odgovornost i usvaja reforme

HNV BiH - Dodik odlaskom Lukašenku i Putinu pokazuje civilizacijsku sramotu

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom