Regija     | 14.12.2018. 18:13 |

Ministarstvo prometa CG: Put Šćepan Polje-Plužine poboljšat će regionalne veze

FENA Mladenka Krilic

PODGORICA, 14. prosinca (FENA) -  Glavni projekt i tenderska dokumentacija za rekonstrukciju magistralnog puta Šćepan Polje - Plužine u Crnoj Gori će na nacionalnoj razini u Crnoj Gori osigurati koristi koje se ogledaju u poboljšanom cestovnom prometu, većoj sigurnosti i smanjenom vremenu putovanja, a poboljšati će i regionalne veze putem transportne rute na koridoru Vc na Zapadnom Balkanu, povezujući Albaniju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu sa središnjom Europom.

Projekt je pripremljen za Ministarstvo prometa i pomorstva Crne Gore s ciljem pripreme tehničke dokumentacije za izgradnju, odnosno rekonstrukciju putne dionice dužine 20 kilometara od novog graničnog prijelaza Paklice do Plužina, navodi se u priopćenju resornoga Ministarstva.

Rezultati projekta predstavljeni su u petak na završnoj radionici koja je održana u Podgorici.

Za dionicu dužine tri kilometra od Paklica do novog mosta preko rijeke Tare, ne uključujući sami most, na granici između Crne Gore i Bosne i Hercegovine, projektna dokumentacija je pripremljena samo na razini idejnog rješenja, pa je neophodna dalja razrada uključujući i procjenu utjecaja na životnu sredinu, dodaje se u priopćenju.

Projekt je implementiran kroz grant od 3,6 milijuna eura koji financira EU.

Projekt će pomoći korisniku projekta, Ministarstvu prometa i pomorstva, da planira i sprovede potrebnu rehabilitaciju puta koji je dio E762 europske rute i glavne putne mreže u Crnoj Gori.

Državna tajnica u Ministarstvu prometa i pomorstva CG Angelina Živković, istakla je da je pomenuti putni pravac vrlo važna regionalna konekcija koja je predviđena da poboljša uvjete puta i poveća razina sigurnosti veza između Tirane, Podgorice i Sarajeva.

-Ova dionica je vrlo zahtijevna pogotovo u zimskim uvjetima, jer se odnosi na rekonstrukciju 24 tunela za koje je kroz idejni projekat trebalo pronaći poboljšano rješenje, upravo zbog velikih snježnih nanosa i odrona. Svakako, naše kolege iz BiH paralelno su radili na projektnoj dokumentaciji za njihov dio od Foče do Huma (Šćepan Polje), koji dalje vodi do Sarajeva. Na toj dionici oni su već osigurali za jedan dio kofinanciranje iz predpristupne pomoći Europske Unije. Kompletna dionica rekonstrukcije je procijenjena na 140 milijuna eura i zahtjeva zajednički nastup prema budućim europskim fondovima pored angažmana koje bi imale obje države - naglasila je Živković.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Crna Gora: Uhićena direktorica Agencije za sprječavanje korupcije?

Nevladine organizacije traže da Crna Gora sponzorira Rezoluciju UN-a o genocidu u Srebrenici

Sattler novi veleposlanik u Crnoj Gori

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana