Bosna i Hercegovina     | 14.12.2018. 14:47 |

Akademici Milošević i Mirjanić dobitnici nagrade za uspjehe u 2017. (VIDEO)

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 14. decembra (FENA) - Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović uručio je danas akademiku Dejanu Miloševiću i akademiku Dragoljubu Mirjaniću godišnje nagrade u oblasti nauke u Bosni i Hercegovini.

Nagrada je dodijeljena za uspjehe na međunarodnom planu za 2017. godinu, a uručena je na svečanoj sjednici Vijeća za nauku Bosne i Hercegovine.

Ministar Osmanović naglasio je da se dodjelom državne nagrade za nauku želi pokazati da Bosna i Hercegovina prepoznaje i cijeni uspjehe ovdašnjih naučnika, njihovu ustrajnost i uloženi napor da bi se došlo do rezultata.

- Dodjela državne nagrade u oblasti nauke za uspjehe na međunarodnom planu promocija je nauke i njene uloge u društvu. Nemjerljiva je uloga nauke kad je riječ o razumijevanju i rješavanju ekonomskih i socijalnih dilema. Više nego ikad ranije, ulaganje u nauku postaje jamstvo svijetle budućnosti. Nismo zadovoljni stepenom izdvajanja sredstava za oblast nauke, ali činimo sve da svi nivoi vlasti povećaju ulaganja u razvoj nauke. Naš cilj je snažnije povezivanje nauke i privrede u cilju ostvarivanja ekonomskog rasta i razvoja. Nauka je bitna za Bosnu i Hercegovinu, ali je i nužno da Bosna i Hercegovina kao okruženje bude poticajna za naučni rad - poručio je.

Dobitnici su zahvalili za nagradu i istaknuli da je to dodatni podstrek za njihov rad.

Predsjednik Vijeća za nauku Senaid Lavić kazao je da su dobitnici izuzetni naučnicima te istaknuo njihov doprinos nauci koji se prepoznaje ne samo unutar naše države nego ima internacionalnu relevantnost.  

Akademik prof.dr. Dejan Milošević redovni je profesor na Prirodno matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, a akademik prof. dr. Dragoljub Mirjanić redovni profesor Univerziteta u Banjoj Luci.  

Državna nagrada u oblasti nauke za uspjehe na međunarodnom planu dodijeljena je drugi put, a predstavlja promociju i ulogu nauke u društvu.     

Pogledajte http://fena.ba/video/2397/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1JhjNVwPeQEbhUaR3PQ7Z9hSbZS_aSpro?usp=sharing

 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Predstavljena Strategija za razvoj nauke Kantona Sarajevo 2024.-2027.

Šest misterija koje su naučnici konačno razriješili u 2023. ali i jedna koju nisu

KS - Izrada strategije za razvoj nauke za period 2024. - 2028.

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom