Ekonomija     | 14.12.2018. 12:05 |

Predstavljeno iskustvo Češke u ostvarivanju ciljeva održivog razvoja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. decembra (FENA) - Radionica o iskustvu Češke u ostvarivanju ciljeva održivog razvoja (SDG) održana je u četvrtak  u Sarajevu.

Cilj radionice bio je predstavljanje  najbolje prakse Češke Republike u implementaciji SDG-eva i unapređenju globalne Agende 2030 članovima Radne grupe za implementaciju SDG-eva, Radne grupe za SDG-eve i privatnom  sektoru.

 - Postali smo toliko uvezani komunikacionim tehnologijama, lancima vrijednosti i finansijskim sistemima da ti problemi,koje adresiraju ciljevi održivog razvoja,  ne poznaju državne granice i ne može ih rješavati jedna zemlja, niti tek jedna grupa zemalja. Zato treba da radimo zajedno da bismo našli održiva i trajna rješenja, kojima se prepoznaje naša međuzavisnost,  kako međusobna tako i sa svim živim svijetom na planeti Zemlji - izjavio je ambasador Češke Republike u Bosni i Hercegovini Jakub Skalnik. 

Češki stručnjaci i predstavnici Ministarstva vanjskih poslova Češke Republike i Udruženja za društvenu odgovornost Češke Republike predstavili su svoja iskustva sa SDG-evima, izradom Dobrovoljnog nacionalnog izvještaja, organizovanjem SDG nagrade, kao i uloge organizacija civilnog društva i participatorne lokalne uprave u Agendi 2030, članovima radnih grupa za SDG-eve, predstavnicima agencija UN i organizacija civilnog društva u BiH.

- Radionica i doprinos kolega iz Češke Republike su istovremeno vrlo aktuelni i izuzetno vrijedni. Proces izrade nacrta Dobrovoljnog nacionalnog izvještaja BiH je otpočeo i široke konsultacije o nacrtu obaviće se u martu 2019. godine. Tim UN u BiH je počašćen što ima priliku da podrži institucije BiH u ovom zahtjevnom i složenom procesu, a svi uključeni imaju sve razloge da se ponose dosad ostvarenim rezultatima - izjavila je rezidentna koordinatorica UN-a u Bosni i Hercegovini Sezin Sinanoglu.

Radionica, čiji su domaćini zajednički bili Tim UN-a u BiH i Ambasada Češke Republike, održana je kao dio projekta "Podrška pripreme za implementaciju ciljeva održivog razvoja i angažiranje privatnog sektora", koji finansira Ambasada Švedske u Bosni i Hercegovini.

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!