Kultura     | 14.12.2018. 10:45 |

U Mostaru otvorena izložba foto-portreta Marina Čilića i Ivan Dodiga

FENA Saopćenje

MOSTAR, 14. prosinca (FENA) - Nakon njujorške Pete avenije i čitavog niza velikih izlagačkih pothvata diljem svijeta, u mostarskoj Galeriji 'Aluminij' u četvrtak navečer otvorena je izložba 'Asovi u objektivu' profesionalne sportske fotografkinje Gordane Dane Anders.

Na izložbi je predstavljeno trideset pomno odabranih portreta hrvatskih teniskih svjetskih prvaka Marina Čilića i Ivana Dodiga.

- Ovo je zbilja neobična priča u našemu radu, a velika pozornost javnosti razumljiva je i u svjetlu novoga pobjedničkog sjaja ovoga međugorskog dvojca. Ovogodišnju izlagačku sezonu zaključujemo nesvakidanjim spojem umjetnosti i sporta, i to onoga koji je netom posjeo Hrvatsku na svjetski tron – kazao je direktor Aluminijevih korporativnih komunikacija Darko Juka, koji je izložbu i proglasio otvorenom, prenijevši Marinove i Ivanove pozdrave s priprema izvan BiH, te posebno pozdravivši nazočne Ivanove roditelje, Davorku i Tomislava.

Fotografije velikoga formata (90x135 cm), koje su ovjekovječile neke od najbitnijih i najdinamičnijih trenutaka u karijerama hrvatskoga dvojca, nastale su na turnirima Pariza (Roland Garros), Londona (Wimbledon), Hamburga (German Open), Hallea (Gerry Weber), Zagreba (Zagreb Indoors) i Umaga (Vegeta Croatia Open).

U Mostaru su postavljene u zajedničkoj organizaciji Galerije Aluminij i MC Terra Mostar, a osnivač i direktor Terre Ilko Barbarić istaknuo je kako ga osobito raduje što je i Galerija Aluminij prepoznala umjetnost i izvan onih pretpostavljenih okvira unutar kojih se ta riječ koristi i ''što je otvorila svoje salone za ovu vrhunsku priču''.

Emocijama preplavljena Dana Anders i sama se obratila okupljenima.

- Presretna sam! U Mostaru sam nakon dugih trideset godina, a prvi put u ovoj ulozi. Izlagala sam u velikim galerijama svijeta, ali ova me ostavila bez daha. Hvala im što su mi omogućili izložiti svoje radove baš tu gdje su ova dvojica velikih sportaša požrtvovno stasala u teniske divove. Poznajem ih i pratim već dvadeset godina, i raduje me što su, osim u vrhunske tenisače, izrasli i u iznimno velike ljude – kazala je Anders.

Sportska novinarka Tanja Vučić u kataloškomu je osvrtu zapisala kako je Čilićev i Dodigov put prema vrhu ''satkan gorljivom željom za uspjehom i hercegovačkim prkosom koji je odolijevao i najtežim kušnjama''.

- Fotografije Dane Anders, koja je društvu odabranih europskih velikana sportske fotografije, pršte emocionalnim nabojem i na najbolji nam način prenose i dočaravaju ozračja, strepnje, očekivanja i onaj vrhunski osjećaj postignuća najvećih uspjeha s ovih velikih natjecanja.

Izložbom u Mostaru, u Galeriji Aluminij, Daninu priču povezujemo s podnebljem u kojemu su dvojica međugorskih tenisača napravili prve teniske korake. Posebno impresivan dojam ostavljaju fotografije ovoga dvojca u nacionalnim dresovima, u kojima su naši asovi ostavili neizbrisiv trag u analima hrvatskoga športa – zapisala je Vučić.

Izložba će ostati otvorena do 11. siječnja sljedeće godine.

Inače, Dana Anders rođena je u Zadru (RH) 1950. godine, u novinarstvu je od 1968. a sportskom se fotografijom bavi od 1979. godine. Godinama prati najveće teniske turnire te objavljuje u više uglednih tiskovina i značajnih sportskih publikacija. Imala je dosad niz samostalnih i skupnih izložbi i dobitnica je više nagrada i priznanja.

Članica je Njemačkoga novinarskog društva i Zbora fotoreportera Hrvatske. Tijekom Domovinskoga rata i poslije njega, vodila je humanitarnu organizaciju Pomoć djeci u ratu, za što su joj dodijeljene Povelja predsjednika Republike Hrvatske i Medalja za zasluge za narod Republike Njemačke. Živi i djeluje u Hamburgu, priopćeno je Galerije 'Aluminij'.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

U subotu otvaranje panoramskog kotača u Mostaru

Otvorena izložba fotografija 'Duvanjski memento'

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo