Bosna i Hercegovina     | 13.12.2018. 15:49 |

Unakrsnim ispitivanjem vještaka nastavljeno suđenje u predmetu Čengić i drugi

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 13. decembra (FENA) - Unakrsnim ispitivanjem sudskog vještaka finansijske struke Borislava Dujkovića, danas je u Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS) nastavljeno suđenje Alenu Čengiću, Adnanu Hadžibajriću, Mehmedu Puškiću i Adisu Skorupanu, optuženim za organizirani kriminal u vezi s poreznom utajom, ugrožavanjem sigurnosti i teškom krađom, te oštećenjem tuđe stvari i organiziranjem otpora.

Odbrana je uputila niz primjedbi na nalaz i mišljenje koji su rezultat obavljenog finansijskog vještačenja, od čega se određeni broj odnosio na tehničke/matematičke greške, dok je drugima tretirana priroda i suština analiziranih transakcija, a koje se vežu za poslovanje Holiday Resorta d.o.o. Sarajevo, firme putem koje su akteri slučaja, prema optužnici, upravljali i raspolagali većim dijelom imovine hotela Holiday Sarajevo HTD Sarajevo u stečaju.  

Polazeći od teze da se radi o pogrešno utvrđenom finansijskom stanju te neoporezivim prihodima, braniteljica prvo, drugo i trećeoptuženog, advokatica Senka Nožica detaljno je analizirala nalaz i mišljenje spomenutog vještaka, insitirajući na matematičkim neslaganjima u pogledu iznosa navodno ostvarenih neevidentiranih prihoda, te na manjkavostima određenih zaključaka.

Odbrana je u tom kontekstu vještaku predočila set dokaza, odnosno dokumenata/materijalnih dokaza Tužiteljstva, korištenih prilikom izrade nalaza i mišljenja, fokusirajući se na određene dijelove, tabele i blagajničke izvještaje, te stavke i iznose koji se, prema navodima odbrane, odnose na stanje u tzv. ‘crnoj blagajni’, kao i redovnoj blagajni.

Odgovarajući na konkretna pitanja, vještak Dujković prihvatio je prigovore u pogledu neslaganja iznosa, uz opasku da je napravio previd te da se radi o grešci, ostavljajući, mogućnost da zaključci odbrane mogu biti tačni, ukoliko su potkrijepljeni odgovarajućim dokumentima.   

Vještak je, između ostalog, prihvatio i ocjenu Nožice kako bi ono što se u optužnici naziva crnom blagajnom, zapravo, mogla biti interna/pomoćna evidencija te da ona nije mogla predstavljati pouzdan osnov za utvrđivanje utaje poreza.

Advokatica je dodala kako je jedna stvar pogrešno vođenje knjiga, a sasvim druga utaja poreza, podsjećajući na iznos od oko 210.000 KM koji se odnosio na evidenciju isplate toplih obroka, prijevoza i drugih naknada zaposlenicima (strana 13. iskaza), te navodeći kako se radi o stavkma koje su neoporezive, a što je i vještak potvrdio.

Nožica se osvrnula i na navode o tome da su prvooptuženi i trećeoptuženi podigli određeni iznos koji je viši od iznosa u spomenutoj crnoj blagajni, ustvrdivši kako se, zapravo, radi o sredstvima koja su isplaćena na ime funkcioniranja i rekonstrukcije hotela, te uređenje parkinga, hipotetički pitajući da li bi se ti poslovi uz postojanje određenih računa mogli tretirati kao legalni novčani tokovi.

Vještak je u tom pogledu primjetio kako je nelogično da trećeoptuženi Puškić uzme dva i po puta više novca od prvooptuženog Čengića, uz opasku da to izlazi iz okvira onoga što je on radio.

Na dodatni upit zastupnice optužbe o tome da li su mu dostavljeni na uvid svi dokumenti, vještak Dujković je odgovorio potvrdno, te, referirajući se na prirodu prihoda iz spomenute crne blagajne, naveo kako su u principu svi prihodi iz takve blagajne oporezivi, odnosno da se radi o nelegalnim prihodima čiji je izvor nepoznat, te da je na Sudu da cijeni.              

Nakon okončanja ispitivanja vještaka, njegov nalaz i mišljenje od 29. marta 2016. godine uložen je u sudski spis.

Budući da je od posljednjeg ročišta prošlo više od 30 dana, pretres u ovom predmetu je počeo iznova.

Kako je najavljeno, na narednom ročištu, zakazanom za 27. decembra, trebalo bi pristupiti izvođenju materijalnih dokaza optužbe.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Sud u New Yorku onemogućio vlastima da plijene imovinu Donalda Trumpa

Suđenje Kurzu za krivokletstvo ušlo u posljednji dan

Britanski sud danas odlučuje o izručenju Juliana Assangea SAD-u

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!