Ekonomija     | 13.12.2018. 15:35 |

Saradnja entitetskih inspekcijskih organa

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 13. decembra (FENA) - Vršilac dužnosti direktora Republičke uprave za inspekcijske poslove Republike Srpske Danijela Batar i direktor Federalne uprava za inspekcijske poslove Anis Ajdinović održali su danas u Banjoj Luci radno-konsultativni sastanak na kojem su razgovarali o pitanjima od zajedničkog interesa u oblasti inspekcijskog nadzora.

Usaglašavanje entitetskih propisa, jednoobraznost kontrola u spoljnotrgovinskom prometu, međuentitetski saobraćaj, eksploatacija resursa u blizini međuentitetske linije, procedure kontrole hrane, samo su neke od tema koje su razmatrane na sastanku.

Imajući u vidu da privredni subjekti iz Republike Srpske i Federacije BiH međusobno sarađuju, da je protok roba i kretanje osoba između entiteta slobodan, od inspekcijskih organa oba entiteta uočena je potreba za istovjetnim metodama postupanja i kontinuiranom razmjenom informacija, a u cilju suzbijanja sive ekonomije, zaštite prava i sigurnosti potrošača, zaštite domaćih proizvođača, smanjenja nelojalne konkurencije, te unapređenja poslovnog i privrednog ambijenta.

Sinhronizovano djelovanje inspekcijskih službi u oba entiteta treba da se ogleda kroz procjenu rizika zasnovanu na jednoobraznim parametrima, ujednačen procenat uzorkovanja i laboratorijskog ispitivanja proizvoda, usaglašavanje sistema obavještavanja između kontrolnih organa  u slučajevima kad je neophodno izvršiti kontrolu subjekta  na teritoriji drugog entiteta, brzu razmjenu informacija o opasnim  proizvodima i drugo.

U proteklim godinama inspekcijski organi entiteta uspostavili su izuzetno dobru saradnju, ne pomjerajući teritorijalna ovlaštenja inspektora. U okviru različitih projekata, entitetski inspektori zajedno su pohađali niz edukacija, a sve u cilju unapređenja kvaliteta i efikasnosti inspekcijskog nadzora, saopćeno je iz Federalne uprava za inspekcijske poslove.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

U februaru industrijska proizvodnja u FBiH porasla 6,1 posto

U Federaciji BiH inflacija u februaru 0,6 posto, na godišnjem nivou 1,1 posto

Obilježavanja Svjetskoga dana voda u Federaciji BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo