Bosna i Hercegovina     | 13.12.2018. 13:59 |

USK - Potpisan Revidirani Protokol o postupanju u slučajevima vršnjačkog nasilja

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 13. decembra (FENA) - Predstavnici  Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta, Ministarstva rada, socijalne politike i zdravstva, zatim Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva pravosuđa i uprave Unsko-sanskog kantona (USK) potpisali su danas Revidirani Protokol o postupanju u slučajevima nasilja koji uključuju djecu.

Prezentaciji i potpisu Revidiranog Protokola prisustvovali su i šef Misje OSCE-a u Bosni i Hercegovini Bruce G. Berton, premijer USK Mustafa Ružnić, predsjednici gradskih i Kantonalnog  aktiva pedagoga, te predstavnici Kantonalne uprave za inspekcijske poslove i nevladinih organizacija.

- Zaštita djece je izuzetno važno područje, koje je u fokusu Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini. Protokol koji je danas potpisan će pomoći djeci na taj način što će omogućiti da procedure koje je neophodno poduzeti postaju manje birokratske, a više operativnije. Najbolji dio cijelog ovog procesa je to što su u revidiranje Protokola bili uključeni brojni stručnjaci, kao što su ljudi iz obrazovnog sektora, medicinskih radnika, policije i pravosuđa - rekao je Berton.

Kantonalni ministar zdravstva Hazim Kapić istakao je kako je najbitnije da se zapravo pokuša staviti akcenat na prevenciju.

- Kad je nasilničko ponašanje među vršnjacima u pitanju treba krenuti od vrtića. Zapravo, za mene je naučiti dijete da riješi konfliktnu situaciju važnije od toga da nauči tablicu množenja - dodao je Kapić.

Predsjednica Udruženja pedagoga Unsko-sanskog kantona Šejla Bilopoljak naglasila je kako su revidiranim planom obuhvaćeni novi prepoznatljivi oblici vršnjačkog nasilja.

- Sadržajno gledano, obratili smo pažnju i na informacione tehnologije i načine na koje se koriste. Jednostavno, obuhvatili smo nove društveno neprihvatljive oblike ponašanja, na način da znamo prevenirati i djelovati u kontekstu rješavanja problema u porastu. Primijetili smo šta u stvari treba otkloniti za naredni korak, što naravno ne znači da raniji Protokol nismo primjenjivali - rekla je Bilopoljak.

Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić potvrdio je kako je s predstavnicima Misije OSCE-a u BiH danas kratko razgovarao i o situaciji s migrantima i izbjeglicama, kao i o procesu stabilizacije Budžeta, te da je dobio maksimalnu podršku zbog svega dosad urađenog, ali i u onom što se planira u narednom periodu.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

OSCE - Studijska posjeta Gruziji omogućila bolje razumijevanje izbornog procesa

Misija OSCE-a: Odluke visokog predstavnika predstavljaju krajnju mjeru

Misija OSCE-a u BiH uručila vrijednu opremu agencijama za provođenje zakona

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo